Grotesk sommertrend: Fanger krabber, river av dem klørne og kaster dem tilbake i vannet

- Dyreplageri, sier eksperter.

- KNEKKER AV KLØRNE: - Det er dyreplageri, sier ekspertene om at folk angivelig knekker krabbenes klør av før de dumper dem tilbake i sjøen. Foto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto / NTB Scanpix
- KNEKKER AV KLØRNE: - Det er dyreplageri, sier ekspertene om at folk angivelig knekker krabbenes klør av før de dumper dem tilbake i sjøen. Foto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er helt klart dyreplageri, sier den pensjonerte fiskeren Egil Inge Heimnes til Askøyværingen.

I Hordaland-kommunen Askøy merker erfarne fiskere at folk knekker av klørne på levende krabber og kaster dem tilbake i havet, skriver avisa.

- Når de ikke har storklørne dør de nesten med en gang de kommer opp i båten. Det virker som om de har sultet ihjel, sier Heimnes.

- Et økende problem Knekker du klørne på krabbene og kaster dem tilbake i havet, bryter du dyrevelferdsloven. Å hensette dyr i hjelpeløs tilstand, slik krabbene blir uten klørne sine, går under samme paragraf som sier at vold og seksuell omgang mot og med dyr er ulovlig.

- Det har blitt et økende problem. Mange stjeler også teiner, kaster dem ut igjen på dypet og tar alle krabbene inni, sier fisker Kjell Karlsen til avisa.

Til Dagbladet sier Fiskeridirektoratet at det ikke er første gang de hører om det som av de lokale fiskerne i Hordaland beskrives som en trend.

KRABBEFORSKER: Jan H. Sundet ved Havforskningsinstituttet. Foto: Havforskningsinstituttet
KRABBEFORSKER: Jan H. Sundet ved Havforskningsinstituttet. Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer

- Dette er en velkjent problemstilling som nå og da dukker opp. I 2012 måtte Rådet for dyreetikk si ifra til Mattilsynet som igjen måtte presisere for folk at slikt er forbudt, sier direktør ved ressursavdelingen i Fiskeridirektoratet, Aksel R. Eikemo.

- Skal ikke skje - Det er bekymringsfullt om det skjer nå igjen. Det er brudd på dyrevelferdsloven, og ikke noe som skal skje. Fisking og behandlingen av skalldyr skal foregå så skånsomt som mulig.

For krabben, som kan bli mer enn ti år gammel, er det alvorlig å miste lemmene.

- Du kan tenke deg, krabben bruker klørne til å ta og knuse mat, og til å beskytte seg. Mangler den de største klørne er den utsatt både i forhold til angrep og på den måten at den ikke får til seg mat, sier krabbeforsker Jan H. Sundet ved havforskningsinstituttet til Dagbladet.

- Sulter de ihjel?

- Det vet vi ikke, men sannsynligvis vil de ha det ganske dårlig. .

- Det handler om dyrevelferd. Dette er plageri. Vi vet at krabber og kreps mister lemmer som en del av selve livet, men når man går aktivt inn og bryter av lemmene så ser jeg på det som en form for dyreplageri. Vi vet at de voksne krabbene neppe vil få dem tilbake.

LES OGSÅ: Har du tenkt på hva som skjer med søpla du kaster fra deg?: - Det er ikke det at folk ikke tenker. De gir faen

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer