- Grotesk!

- Det israelerne har gjort i Jenin, er forferdelig. Og det er ekstra alvorlig når Israel faktisk hadde full militær kontroll i flyktningleiren før de begynte bombingen, sier en rystet leder i Amnesty International i Norge, Petter Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen og generalsekretæren i Amnesty International, Irene Kahn, besøkte Jenin i går. Mens FNs faktasøkende gruppe sitter fast i Genhve i påvente av at israelerne skal si ja til å samarbeide, forsøkte Amnesty i går å finne ut hva som faktisk skjedde i flyktningleiren Jenin. Amnesty hadde med seg flere eksperter, inkludert en militærekspert.

- Jeg har ikke vært i Kabul eller Sarajevo, men en kollega av meg har vært der. Han sa at «dette er verre enn noen bombing som har foregått i verden de siste ti åra», forteller Eide på telefon fra Jenin.

- Ydmyking

Amnesty-representantene forsøkte å kartlegge kamphandlingene dag for dag. Kampene startet 4. april, og ifølge Amnesty hadde israelerne militær kontroll over leiren 10. april.

- Israelerne hadde kontroll før de begynte bombingen av flyktningleiren med helikoptre. Det vil si at de ikke hadde militære mål som begrunnelse for ødeleggelsene. Det kan ikke forstås på annen måte enn at ødeleggelsene var et ledd i å ydmyke og vanære den palestinske befolkningen og myndighetene, mener Eide.

- Total ødeleggelse

Israelsk media skrev i går at Amnesty avviste at det har pågått en massakre i Jenin.

- Vi har ikke avvist at det har foregått en massakre. Det er ikke vår, men FNs jobb. Vi har imidlertid klare indikasjoner på at israelerne har begått brudd på menneskerettighetene. Ødeleggelsene er så totale, og ingen militær aktivitet skulle tilsi at en må knuse hus til småstein. Området er knust som etter en atombombe, mener Eide.

Her er Eides og Amnestys vurdering av antatte brudd på menneskerettighetene:

  • Genhvekonvensjonene gir krav til en okkupasjonsmakt: De okkuperte skal ha krav på sivil beskyttelse. Det skjedde ikke i Jenin.
  • Vilkårlig varetektsfengsling av menn er ikke lov. Rapporter Amnesty har fått, sier at menn mellom 16 og 50 ble arrestert og avhørt. Ifølge israelske menneskerettighetsorganisasjoner er fremdeles 1800 menn i arrest.
  • Amnesty har fått rapporter om at sivile er brukt som menneskelige skjold.
  • Man har ikke lov til å ødelegge hus til den okkuperte parten.
  • Hjelpeorganisasjoner skal få jobbe fritt for å hjelpe sårede. - Israelerne lot ikke det lokale sykehuset få jobbe, mener Eide.Eide sier også at de har fått indikasjoner på at henrettelser er gjennomført, noe som også bryter med internasjonale lover.

- Amnesty mener at det er veldig klare indikasjoner på brudd på menneskerettighetene og lover. Men dette er det opp til FNs faktasøkende gruppe å avgjøre, sier Eide.