Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Groteske overgrep

JAZINCE i Montenegro (Dagbladet): Totalt utslått, og fortsatt i sjokk, ligger Ymrije Selman (30) på en madrass i Jazince på grensa til Kosovo. Hun forteller om mange massakrerte mennesker fra Kosovos dødsmarker. Om gravide kvinner som har fått magen skåret opp, og fosteret revet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 08.00 i går ble Ymrije funnet av makedonsk politi på grensa til Kosovo, fullstendig utslått og apatisk. Det tok flere timer før hun var i stand til å gjøre rede for seg. Da Dagbladet møtte henne tidlig i går ettermiddag, sto redselen fra dødsmarkene skrevet i hennes øyne.

Tok mannen

Det er fire dager siden de serbiske soldatene kom til Ymrijes landsby Slatina. De tok mennene, blant dem Ymrijes mann, med seg. Ymrijes historie er en av mange tusen som til sammen forteller historien om systematisk terror med summariske henrettelser, massegraver, voldtekter og plyndring.

Mens Ymrije forteller tar hun seg til hodet, bryter sammen i gråt, og ser rundt seg med et vilt blikk. Så tar hun seg sammen og gjenopplever redslene for å fortelle sin historie om det som nå foregår i Kosovo. Her er Ymrijes historie:

«Jeg løp og løp»

«Jeg har vært på flukt siden de serbiske soldatene kom fredag morgen. De gikk fra hus til hus - tok mennene, og mange kvinner. Men noen kvinner, jeg var blant dem, ble ikke tatt. Da jeg rømte på ettermiddagen, så jeg kvinner, barn og menn som var døde. De bare lå der. De var drept. Jeg så gravide kvinner med oppskåret mage, og fosteret dratt ut. Hvor mange døde jeg så, vet jeg ikke. Jeg bare løp, og telte ikke.

Jeg kom ut av landsbyen, og kom meg inn i skogen. Jeg løp og løp, jeg var alene. Jeg gikk i retning av Makedonia, men måtte passere høye fjell, og må ha gått mange omveier. Om natta var det fryktelig kaldt. Til slutt ga jeg opp.»

Helt nedkjølt

Da Ymrije ble funnet var hun sterkt nedkjølt, og i sjokk. Hun ble bragt til et sykehustelt i Jazince, og tatt hånd om av helsepersonell. Huden på armene og beina er blåsvart av frostskader. Hun ligger i et svært varmt telt, under tykke ulltepper.

FN og NATO er nå mest bekymret for de 400000 menneskene de mener er på flukt inne i Kosovo, og som ikke kommer seg ut. For Ymrije er tross alt blant de heldige som har unnsluppet Kosovos dødsmarker.