Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Groteske trusler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ingen stor fare for at Gro Harlem Brundtland og Verdens helseorganisasjon som hun leder fram til sommeren, skal la seg true til å trekke tilbake sin anbefaling om at sukkerinntak bør holdes nede på et lavmål. Det er svært godt dokumentert at mye sukker i det daglige kosthold fører til helseskader. Gro Harlem Brundtland startet sin periode som leder for WHO med å utfordre den mektige tobakksindustrien. Hun har gjort mye for å stikke kjepper i hjulene for tobakksgigantenes planer om å kompensere tapet av markeder i industrilandene ved å bygge ut nye, lukrative markeder i utviklingsland etter hvert som landene gradvis ble industrialisert og fikk en mer omfattende pengeøkonomi.
  • Nå er det selgerne av brunt sukkervann på boks og flaske som truer med å bruke sin innflytelse i Washington slik at USA kutter sin bevilgning på tre milliarder kroner til helsearbeidet i Verdens helseorganisasjon verden over. Trusselen er grotesk. Coca-Cola som er mangeårig OL-sponsor, skal altså arbeide aktivt for å gjøre fattigfolk sykere dersom WHO offentliggjør vitenskapelige funn om helsevirkningene av et høyt innslag av sukker i mat og drikke. Den mindre konkurrenten Pepsi stiller seg også bak dette vanviddet.
  • Det er et av kapitalismens mysterier at brunt sukkervann tilsatt kullsyre og distribuert på flaske og aluminiumsboks er blitt verdens mest vellykkede merkevare. Det er en reklame- og PR-triumf som er gjort mulig fordi sukkervannet er eventyrlig overpriset. Tannlegene har lenge visst at tenåringenes overdrevne inntak av den kule merkevaren, sliter på emaljen i de unge tennene. Men overvekt og andre helseproblemer som det høye sukkerinntaket utløser, er likevel langt alvorligere. Overvekt er fremdeles et av de mest utbredte og livstruende helseproblemene i USA og noe av årsaken er stort konsum av sukkervann på flaske.
  • Folk må gjerne drikke Coca-Cola og Pepsi, men de bør også få tilgang til kunnskapen om virkningene av storforbruk. Norske politiske myndigheter bør kreve at cola-emballasjen inneholder advarsler om de virkningene som storforbruk kan få, med henvisning til Verdens helseorganisasjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media