Grotta har ikke sett lys på fem millioner år og lufta er giftig. Likevel har den noen av jordas mest bisarre skapninger

Et av forskernes store spørsmål er hvordan dyrene havnet i Movile-grotta i Romania.

UNIK ART: Dette er en vannskorpion, én av de spesielle artene som bor i Movile-grotta i Romania. Den har ingen pigmenter og ingen øyne.  Foto: Science Photo Library / NTB scanpix
UNIK ART: Dette er en vannskorpion, én av de spesielle artene som bor i Movile-grotta i Romania. Den har ingen pigmenter og ingen øyne.  Foto: Science Photo Library / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Helt øst i Romania, langs kysten til Svartehavet ved grensa til Bulgaria, ligger ei grotte ulik noen andre.

I omkring fem og en halv millioner år har grotta vært isolert fra resten av verden.

Lufta i grotta, som ligger i den øde slettelandskapet er giftig i seg selv og fuktigheten er nærmest utålelig. Lufta har halvparten så mye oksygen som vanlig og har en høy konsentrasjon av karbondioksid og giftig hydrogensulfid.

En skulle kanskje ikke tro at Movile-grotta ikke var laget for å huse livsformer, men det forskerne har funnet i det mørke dypet, forbløffer.

OPPDAGER: Da det kommunistiske Romania skulle se etter et sted å bygge et nytt kraftverk, snublet de over grotta ved kysten av Svartehavet. Til venstre er Christan Lascu, den første som våget seg ned i grotta. Foto: Science Photo Library / NTB scanpix
OPPDAGER: Da det kommunistiske Romania skulle se etter et sted å bygge et nytt kraftverk, snublet de over grotta ved kysten av Svartehavet. Til venstre er Christan Lascu, den første som våget seg ned i grotta. Foto: Science Photo Library / NTB scanpix Vis mer

Lukket

Grotta ble først oppdaget i 1986, da arbeidere i kommunistiske Romania var på jakt etter et nytt sted å bygge kjernekraftverk, skriver BBC.

Ved en tilfeldighet snublet de over grotta. For fem og en halv millioner år siden falt en gigantisk kalksteinplate ned og isolerte stedet og skapningene inne i den fullstendig, skriver Digitaljournal.

Dette var omtrent samtidig som våre forfedre kom ned fra trærne i Afrika.

Den rumenske forskeren Christian Lascu fikk bli den første til å ta seg ned i gruva.

Siden er det bare 100 mennesker som har fått lov å ta seg ned i Movile-gruva.

Det er verken rart at bare hundre mennesker har vært i gruva, eller at den har vært fullstendig isolert i millioner av år.

Først må du senke deg selv ned 20 meter lang en sjakt som er gravd fram. Deretter må du følge stier i den totale mørket nede i gruva. Disse når etter hvert fram til en innsjø. For å utforske grotta videre, må du svømme i det komplett svarte vannet blant helt ukjente skapninger og omgivelser.

Unikt dyrerike

På tross av de kullsvarte lysforholdene og den giftige lufta - som skaper et livsfarlig økosystem for mennesker - har noen arter klart å utvikle seg helt unikt i de ugjestmilde forholdene.

LEVENDE FOSSIL:  Vannskorpionen har utviklet seg svært lite de siste millioner av åra, og anses nærmest som et levende fossil. Foto: Science Photo Library / NTB scanpix
LEVENDE FOSSIL:  Vannskorpionen har utviklet seg svært lite de siste millioner av åra, og anses nærmest som et levende fossil. Foto: Science Photo Library / NTB scanpix Vis mer

Og mange av dyrene som holder til der, finnes ikke noe annet sted på jorda.

For evolusjonen har også gått sin gang under jorda - og mye kan skje på 5,5 millioner år.

Blant annet har de fleste av insektene og skapningene som bor i gruva, mistet øynene. Det gjelder både skorpioner, edderkopper og larver.

Én av de unike edderkoppartene i gruva har mistet øyene, og har utviklet avanserte sensorer for å oppdage byttet sitt, før den fanger byttet med munnen.

Og næringskjeden er naturlig nok ulik resten av verden. Uten sollys og overflatevann, er det bakteriene i det gamle grunnvannet som danner grunnlaget for dyrelivet i gruva.

33 unike arter

Så langt er det identifisert 48 arter i grotta - blant edderkopper, vannskorpioner, larver, krepsdyr og tusenbein, er det 33 av dem som ikke finnes noe annet sted i verden. Og det er fortsatt mye igjen å utforske.

Mikrobiolog Rich Boden ble i 2010 den 29. personen som fikk ta seg ned i grotta.

MOSSKORION: Neppe en skapning du vil treffe på basert på dette bildet, men disse edderkoppdyrene blir ikke mer enn 8 millimeter lange. Foto: Science Photo Library / NTB scanpix
MOSSKORION: Neppe en skapning du vil treffe på basert på dette bildet, men disse edderkoppdyrene blir ikke mer enn 8 millimeter lange. Foto: Science Photo Library / NTB scanpix Vis mer

- Det er veldig varmt og fuktig. Bassenget med varmt og giftig vann stinker av råttent egg eller brent gummi, sier han.

Et av spørsmålene, er imidlertid hvordan alle skapningene havnet i grotta og ble isolerte.

- Det er trolig at bakteriene har vært der i mer enn fem millioner år, men at insektene ble fanget der rundt den tida. De kan rett og slett ha falt ned og blitt fanger av kalksteinen, sier mikrobiolog J. Colin Murrell til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer