Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grotta kan bli «filmstjerne» og turistattraksjon

Dramaet har satt Tham Luang-grotta på kartet.

TURISTATTRAKSJON: Etter 17 dager er endelig alle guttene og den 25 år gamle fotballtreneren deres reddet ut av grotta. Thailands statsminister har uttalt at grotta kommer til å bli en viktig turistattraktsjon og at sikkerheten må skjerpes. Foto: Twitter @elonmusk/via REUTERS
TURISTATTRAKSJON: Etter 17 dager er endelig alle guttene og den 25 år gamle fotballtreneren deres reddet ut av grotta. Thailands statsminister har uttalt at grotta kommer til å bli en viktig turistattraktsjon og at sikkerheten må skjerpes. Foto: Twitter @elonmusk/via REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23. juni forsvant 12 gutter, medlemmer av fotballaget «Wild Boar», og deres 25 år gamle trener. Sykler, sko og ryggsekker ble funnet utenfor Tham Luang-grotta i Nord-Thailand. Etter en storstilt leteaksjon ble de 2. juli funnet i live fire kilometer inne i grotta.

Etter flere dager med forberedelser, ble åtte gutter fraktet ut av grotta søndag og mandag. I løpet av tirsdag formiddag ble fire gutter og treneren også blitt reddet.

Den dramatiske og farlige redningsaksjonen, som har kostet ett menneskeliv, er endelig over. Guttenes historie har fått oppmerksomhet internasjonalt, noe som har satt grotta på kartet.

Turistattraksjon

Allerede forrige uke sa turistmyndighetene i Thailand at de planla å promotere grotta som en turistattraksjon.

Nå skal ekstra sikkerhetstiltak settes i gang ved grotta, skriver nyhetsbyrået Reuters. Thailands statsminister, Prayuth Chan-ocha, sier tirsdag at dette vil bli innført for å sikre turister som vil besøke grotta.

- I framtida må vi overvåke inngangen og utgangen til grotta. Denne grotta har blitt verdenskjent … Vi må installere mer lys i grotta og sette opp skilt, sa Prayuth til pressen i Bangkok.

- Farlig

Statsministeren omtaler grotta som farlig, og la til at den vil bli stengt for offentligheten i en stund, «fram til alt er i orden», uten å utbrodere hva han mener.

Også forrige uke sa statsministeren at grotta mest sannsynlig ville ble berømt, både nasjonalt og internasjonalt, ifølge CNN.

- Det vil etter hvert bli en viktig turistattraksjon, sa Prayuth. Han fortalte at myndighetene tidligere har manglet et godt kart over grotta, men at etter redningsaksjonen burde de få bedre oversikt.

Ifølge Reuters er besøkende advart mot å gå inn i grotta i løpet av regnsesongen.

Klaustrofobiske forhold

At grotta er farlig, er det ingen tvil om. Lavt oksygennivå og regn har vært to store faktorer for bekymring, i tillegg til at guttene måtte dykke gjennom grottas trange passasjer. Guttene fikk grunnleggende dykkeropplæring, og hver av dem ble fulgt ut av to dykkere.

Enkelte steder er passasjen så trang at de måtte ta av seg oksygentankene og dytte dem foran seg mens de var koblet til dem. Oksygentanker ble utplassert en rekke steder på veien, slik at tankene kunne byttes ut etter hvert som luften ble brukt opp.

Guttene fikk beroligende midler for at de ikke skulle få panikk i de klaustrofobiske forholdene, med fullstendig mørke i trange og slimete passasjer delvis under gjørmete vann.

- En stor Hollywoodfilm

Ifølge Sky News, som siterer det australske nyhetsbyrået AAP, er det ikke bare turisme den eneste pengeinnbringende muligheten her. Et filmteam skal ha ankommet stedet for å legge grunnarbeidet for en film basert på redningsaksjonen. Det er det uavhengige filmselskapet Pure Flix som skal ha møtt AAP i Chiang Rai.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer

- Jeg ser dette som en stor Hollywoodfilm med A-listestjerner, sier en Michael Scott fra selskapet til AAP.

Det er en historie med utrolige følelser, utrolige heltedåder og mot, mener han.

- Den vil inspirere millioner av mennesker rundt om i verden.

Det virker ikke som om de synes det er ufølsomt overfor familiene å filme imens guttene fortsatt var fanget i grotta, skriver AAP.

- Det kommer til å komme andre produksjonsselskaper, så vi måtte handle raskt, sier Scott.