THAILAND: Etter en dramatisk redningsaksjon er nå alle som var fanget i Tham Luang-grotta i Thailand reddet ut i live. Video: CNN Vis mer Vis mer

Grottedramaet er over - alle 13 er reddet ut i live

Etter over to uker innesperret i Tham Luang-grotta i Thailand, er nå de tolv guttene og fotballtreneren berget ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag startet den tredje og siste redningsaksjonen rundt klokka 5 norsk tid, altså klokka 10.00 lokal tid. De tolv guttene og fotballtreneren er reddet ut i live etter 17 dager. Dette bekrefter Thai navy SEALs.

Korrespondent Michael Safi fra The Guardian la ut en video på Twitter hvor frivillige jubler, klapper og er letta over at alle er reddet ut i live.

En gruppe dykkere tok seg inn i grotta for et tredje og siste redningsforsøk i dag. Søndag ble fire av guttene hentet ut og fraktet til sykehuset. Mandag ble fire til fraktet ut og tatt hånd om av helsepersonell.

CNN skriver at den siste som ble reddet ut av grotta var treneren.

Klokka 11.15 i dag kom den første meldinga: En niende person har blitt reddet. Rundt 20 minutter seinere rapporterer nyhetsbyrået Reuters at en tiende person skal være båret ut av grotta. Klokka 12.15 skal enda en person være ute av grotta.

En lege og tre marinejegere som har vært sammen med guttene siden de ble funnet for over ei uke siden, skulle også forlate grotta i dag. Ifølge The Guardian er det ingen igjen i grotta, så nå skal altså disse også være ute.

God helse

Alle de åtte guttene som ble reddet ut av grotta søndag og mandag, er ved god helse. To av dem kan likevel ha fått lungeinfeksjon, opplyser helsemyndighetene.

Samtidig opplyser de at de fire guttene som ble reddet ut først, alle mellom 14 og 16 år gamle, nå kan spise et normalt måltid. Tidligere har de bare kunnet spise en risbasert grøt, fordi de utslitte kroppene deres har hatt problemer med å ta opp næring.

Guttene er ofte sultne og trenger mye mat, sier en talsperson for Thailands helsedepartement tirsdag morgen. Alle guttene vil bli fulgt opp videre av psykolog. De vil bli værende på sykehus i minst sju dager.

Myndighetene mener guttene har et godt immunforsvar fordi de spiller fotball og holder seg i form.

Familiene til guttene har fått besøke dem på sykehuset, men på grunn av smittefare har de vært atskilt med en glassplate. Det er ukjent om guttene har snakket med familiene sine.

Trengte ikke ubåt-hjelp

I dag ankom Tesla-sjef Elon Musk grotta, sammen med sin spesialbygde miniubåt. På Twitter skriver han at ubåten er klar til bruk dersom det blir nødvendig. Den er laget av rakettdeler og har fått navnet «Wild Boar» etter guttenes fotballag med samme navn.

TEST: Elon Mussk tester en ubåt i barnestørrelse, i håp om at den kan være til hjelp i grotta i Thailand. Video: Elon Musk / CNN Vis mer

Musk har lagt ut en video fra sitt besøk i grotta, som angivelig skal være tatt i «kammer tre».

Klokka 07.40 norsk tid melder The Guardian at Narongsak Osottanakorn, som er fungerende provinsguvernør i Chiang Rai høflig avslo Musks tilbud.

- Selv om teknologien er god og sofistikert, så er det ikke praktisk for oppdraget, sier Osottanakorn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer