Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grottedramaet i Thailand: De fire guttene som ble hentet ut i dag er ved bevissthet

Fire gutter og deres fotballtrener er fortsatt innesperret i grotta i Thailand.

FANGET: Omkring 1.000 redningsarbeidere har i over to uker jobbet på spreng for å redde de tolv guttene og fotballtreneren deres ut av grotten i Thailand. Foto: Tham Luang Rescue Operation Center via AP / NTB scanpix
FANGET: Omkring 1.000 redningsarbeidere har i over to uker jobbet på spreng for å redde de tolv guttene og fotballtreneren deres ut av grotten i Thailand. Foto: Tham Luang Rescue Operation Center via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Redningslederen i Thailand sier at de fire guttene som ble hentet ut fra grotten mandag, er trygge og ved bevissthet. Det er fem personer igjen i grotten, melder NTB.

Rundt 14.15 norsk tid ble redningsaksjonen avsluttet i dag, ifølge CNN.

Til sammen åtte gutter er hentet ut på to dager. Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha er kjørt til sykehuset de åtte guttene nå er innlagt.

De fem gjenstående, fire gutter og fotballtreneren, er ved godt mot, ifølge provinsguvernøren.

- Det er uvisst om de siste fem vil bli hentet ut i én eller to redningsaksjoner, sier provinsguvernøren mandag ettermiddag.

Søndag ble fire gutter reddet ut av den oversvømte Tham Luang Nang Non-grotta i Thailand. Der har de vært innesperret siden 23. juni. Etter en pause ble redningsoperasjonen satt i gang igjen mandag morgen norsk tid.

Allerede klokka 12 kom meldinga om at en femte gutt har blitt reddet, og ikke lenge etter kom meldingene på løpende bånd. Klokka 14 skal en åttende gutt ha blitt reddet ut av grotta, altså har fire personer blitt reddet mandag.

Jubelrop

DETTE SKJEDDE: 13 personer, et fotballlag og treneren deres, har i over to uker vært fanget i den oversvømt Tham Luang-grotta i Thailand. De skulle bare på en tur i grotta da himmelen åpnet seg. Video: AP / CNN / Thai Navy Seals Vis mer

Den femte gutten som ble reddet, ble kjørt til et helikopter som lettet kort tid etterpå. Redningsmannskapene på stedet jublet da gutten ble fraktet vekk fra stedet, skriver AP.

Fem personer er fortsatt fanget i grotta. Kampen mot klokka og regnet gjør jobben vanskelig.

Det ser ut til at myndighetene har satt fart i den farlige redningsoperasjonen på grunn av frykt for mer regn.

Rundt klokka 10.30 meldte The Guardians korrespondent i Sør-Asia at den første gutten ville bli reddet ut rundt fire til fem timer etter pressekonferansen. Det vil si mellom klokka 14.30 og 15.30 norsk tid. Allerede klokka 14 hadde fire personer blitt reddet ut.

Regn

HENTET I HELIKOPTER: De fire guttene som ble reddet ut av grotta søndag ettermiddag ble hentet i helikopter og fraktet til sykehuset. Video. AP Vis mer

Klokka 7 norsk tid skrev The Guardian at pressen fortsatt venter på den daglige orienteringen fra provinsguvernør Narongsak Osottanakorn. Disse har vanligvis funnet sted rundt klokka 5. Ikke før klokka 10 norsk tid ble pressen orientert på nytt.

Under pressekonferansen fortalte provinsguvernør Osatanakorn at de ikke bekymrer seg over regnet.

- Gårsdagens regn påvirket ikke vannivået i grotta, sa han.

Natt til mandag lokal tid begynte det å regne kraftig, og vannstanden har steget raskere enn redningsmannskapet klarer å pumpe vann ut av grotta. Etter et opphold, begynte det igjen å regne klokka åtte norsk tid, ifølge den britiske avisa.

Måtte fylle oksygenflasker

Søndag sa myndighetene i Thailand at den neste fasen av redningsaksjonen kunne starte i et titimersvindu som begynte klokka 7 lokal tid (klokka to natt til mandag norsk tid).

Klokka halv fem natt til mandag norsk tid hadde dykkerne ikke gått inn i grotta igjen, men redningsaksjonen skulle fortsette «snart».

Redningsoperasjonen måtte få et opphold på mellom ti og 20 timer, blant annet fordi oksygenflaskene som brukes i arbeidet må fylles igjen. I tillegg må spesialdykkerne hvile før de kunne fortsette den svært krevende operasjonen.

Tidligere mandag morgen har en av redningsarbeiderne skrevet på Twitter at transporten av oksygenflasker har startet, ifølge The Herald Sun.

«Helsepersonell er på plass og vi er klare til å ta ut fire til seks gutter snart».

Trygge og friske

Første gutt ble reddet ut søndag klokka 14 norsk tid - flere timer før myndighetene opprinnelig oppga at den første personen kunne komme ut. I 16.00-tida bekreftet thailandske myndigheter på en pressekonferanse at totalt fire av guttene var reddet og i sikkerhet. De ble fraktet til Chai-Rai sykehuset i ambulanse.

Thailands innenriksminister Anupong Paojinda opplyste mandag morgen at guttene som ble reddet ut, er trygge og tilsynelatende friske, men at de skal gjennomgå omfattende medisinske undersøkelser.

Paojinda opplyste videre at det er de samme dykkerne som reddet fire av guttene ut av grotta søndag, som vil gjennomføre redningsaksjonen for de resterende ni personene inne i grotta.

Til sammen 90 spesialdykkere har deltatt i redningsoperasjonen. 50 av disse er utenlandske dykkere, mens 40 kommer fra Thailand.

INNBLIKK: CNN forklarer hvordan situasjonen kan se ut for guttelaget som er fanget inne i en grotte i Thailand. Søndag ble det klart at redningsaksjonen er i gang. Video: CNN Vis mer