Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grottedramaet i Thailand

Grottedykker: - Et redningsteknisk mareritt

Redningsveteran Ronny Arnesen mener situasjonen er svært krevende for redningsarbeiderne på bakken. Pardykking er en av metodene som vurderes.

REDNINGEN: Et internasjonalt team er på plass for å få guttene ut av grotta i Mae Sai, Chiang Rai-provinsen i Nord-Thailand. Foto: AP/Sakchai Lalit
REDNINGEN: Et internasjonalt team er på plass for å få guttene ut av grotta i Mae Sai, Chiang Rai-provinsen i Nord-Thailand. Foto: AP/Sakchai Lalit Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De som jobber der nå har hele tiden forskjellige løsninger å strekke seg etter. Parallelt med dykkinga prøver man å finne andre veier ned. Hvilken metode man velger kan endre seg veldig raskt. Det er mentalt krevende for redningsmannskapene å forholde seg til, spesielt når man har tidspress på seg, sier Ronny Arnesen (58) til Dagbladet.

Har har vært grottedykker siden 1983, og er redningsveteran etter 30 år som brannmann. I 2006 og 2014 deltok han i arbeidet for å få døde ut av Plura-grotten i Nord-Norge.

- Det jeg har vært med på, er å hente ut grottedykkere som er døde. Da vet man hvor man skal, man har god tid på seg og det er god sikt, så man kan puste litt. Situasjonen i Thailand er et redningsteknisk mareritt i forhold.

En amerikansk tjenesteperson med kjennskap til operasjonen, sier til CNN at redningsarbeiderne vurderer pardykking for å få guttene ut.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer

- Viktig å ikke føle at man er alene

Arnesen sier han ikke vet nøyaktig hvilken metode som til slutt blir valgt, fordi det kommer an på lokale forhold, men forteller hvordan man vanligvis kan gjøre en slik pardykking.

- Den som skal bli reddet blir geleidet ut av en eller to grottedykkere. Dette er det eneste alternativet hvis de skal dykke, for man kan ikke sende dem inn på egenhånd, sier Arnesen.

- Den som skal reddes vil sannsynligvis være mellom to dykkere, hvor den første har en pressluftflaske med en lang slange bakover til maska på den som skal reddes. Den andre dykkeren svømmer bak den som skal reddes for å gi støtte. Det er viktig å ikke få følelsen av å være alene, sier Arnesen.

Han tror dykkerne sannsynligvis vil ha med seg utstyr til å kunne ha begrenset kommunikasjon med helt enkle ord som «høyre», «venstre», «rett fram», kombinert med fysiske tegn som en dytt i skuldra eller en klem i hånda til den som skal reddes.

Ronny Arnesen har drevet med grottedykking i 35 år. Foto: Privat
Ronny Arnesen har drevet med grottedykking i 35 år. Foto: Privat Vis mer

- Hva kan gå galt under en slik redningsaksjon?

- Det er vanskelig og farlig å gjennomføre. Det viktigste man må unngå er panikk. Det er derfor det er viktig å gi den som skal reddes følelsen at man ikke er alene. Den mentale biten er helt avgjørende, sier Arnesen, og fortsetter:

- Det er en fordel at det er barn. De er fysisk mindre, og har tillit til de voksne. De gjør som de voksne sier, og hvis de skulle få panikk, vil det være lettere å håndtere et barn enn en voksen mann.

I LIVE: Det har vært ni dramatiske døgn, men etter en lang redningsaksjon er den thailandske fotballaget og treneren funnet i en gruve. Video: Thai Navy Seals Vis mer

Optimist

Arnesen sier det er mange lokale forhold han ikke har oversikt over, men han regner med at dersom en slik redningsaksjon blir påbegynt, blir det vanskelig å snu. Enkelte av passasjene i grotta er trolig for trange til å vende om dersom noe skulle gå galt.

- Er du optimistisk på vegne av redningsaksjonen som skal finne sted?

- Ja. Jeg tror det går bra, fordi det er utrolig mange flinke folk der nede. Det er høy kvalitet på de som deltar i arbeidet.

Arnesen har tidligere jobbet tett med verdens antatt beste grottedykker, briten Rick Stanton. Stanton er mannen som mange håper vil bli nøkkelen til å få de innesperrede ut.

Musk: Vil lage kevlar-poder

Elon Musk har også meldt seg til tjeneste for å hjelpe guttene ut av grotta. Lørdag skriver han på Twitter at han er i dialog med thailandske grotteeksperter om å lage en pod i kevlar som guttene kan ligge i mens dykkerne drar dem ut.

Han vurderer også en slags strømpe som kan blåses opp inni de oversvømte passasjene, men sier det er mindre sannsynlig at dette vil fungere.

Arnesen mener Musks idé kunne fungert, men har mer tro på tradisjonelt dykkerutstyr i første omgang.

- Det har eksistert en type trykkammere i flere år, men jeg har ikke erfaring med denne varianten. Det er ikke noen dum idé, men kanskje er det ikke tidspunktet for å teste ut den siste teknologien her, annet enn som en siste løsning. Jeg har mer tro på helmaska, men alle innspill bør mottas med takk, sier Arnesen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media