- Grov forenkling

Raymond Johansen i Flyktningerådet slakter NRK-debatten om innvandring mellom Ap-leder Jens Stoltenberg og Frp-formann Carl I. Hagen i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Med sin grove forenkling bidrar NRK og debattleder Viggo Johansen til en forsimpling av en debatt om alvorlige og kompliserte spørsmål. Etter alle åra med innvandringsdebatt lager man fortsatt en salig saus av kriminelle, asylsøkere og innvandrere. Slike debatter er det bare de som rører i grumsete vann, som tjener på, sier en oppbrakt Johansen til Dagbladet.

- Nød ikke tema

Generalsekretæren i Flyktningerådet reagerer på at Norges forpliktelser i forhold til mennesker i nød ikke var tema i det hele tatt.

- Ingen snakket om menneskerettighetskonvensjonen, flyktningkonvensjonen og andre konvensjoner som er bygd opp etter andre verdenskrig. Det blåser nå en vind for først og fremst å være opptatt av problemene med flyktninger og innvandrere.

Fra skanse til skanse

- Er Stoltenberg også på glid når han sier at noe av det som skjer i Danmark er bra?

- Jeg synes Jens gjorde en anstendig jobb, men jeg vil ikke plukke ut enkeltpartier. Alle partiene drives nå fra skanse til skanse i flyktning- og innvandringspolitikken. Danmark har tatt på seg ledertrøya i å være mest mulig restriktiv. Det er blitt politisk korrekt å bare snakke om problemene, ingen snakker om menneskerettighetene og Norges forpliktelser, sier Johansen, som var statssekretær i Stoltenberg-regjeringen.

I debatten i NRK i går sa Stoltenberg at det er nødvendig med skjerpet kontroll med utlendinger. Han var også åpen for å vurdere 24 års aldersgrense for ekteskap mellom nordmenn og utlendinger, og at «noe av det de gjør i Danmark er bra».

- Jens dilter etter

Ifølge Hagen er Stoltenberg på glid mot Frp's politikk, men foreløpig bare i praten.

- Jens dilter etter. At Jens nå vil ha økt kontroll med utlendinger er overraskende, for Ap's justispolitiske talsmann Knut Storberget gikk imot da vi foreslo det, sier Hagen og viser til ei lang liste forslag der Ap og stortingsflertallet har snudd.

- Presses av egne

- Jens glir fordi han presses nedenfra i egne rekker. Ap's ordfører i Hammerfest har gått ut og sagt at noe må gjøres med asylpolitikken. Alle ser jo at asylpolitikken er ute av kontroll. Dessuten preges Jens av dårlig velgeroppslutning. Men så langt er det bare snakk med Jens, ingen handling, sier Hagen.

Stoltenberg avviser kategorisk at han glir i retning Frp.

- Vi har ikke endret politikk i det grunnleggende.

Toleranse og respekt

- Vi skal vise toleranse og respekt for de som har lov til å være her, men kaste ut de som ikke har lov til å være her, og slå knallhardt ned på de som begår kriminelle handlinger. Og når kvinner med innvandrerbakgrunn står fram og forteller om mishandling og tvangsekteskap, må vi gjøre noe med det og finne nye virkemidler. Det er humanisme, sier Stoltenberg.

SKUFFET: <P>Raymond Johansen.<!--/
DILTER ETTER: - Jens Stoltenberg dilter etter Frp i asylpolitikken, men foreløpig er det bare prat og ikke handling, sier Carl I. Hagen etter NRKs første valgdebatt i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer