Grov mishandling av irakiske fanger

TV-selskapet CBC viste onsdag bilder av amerikanske soldater som mishandlet irakiske fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks soldater i okkupasjonsstyrkene i Irak er tiltalt for å ha mishandlet fanger, opplyste den amerikanske talsmannen Mark Kimmitt onsdag.

Soldatene vil bli stilt for krigsrett. Fangene ble mishandlet i Abu Gharaib-fengslet, der Saddam Husseins under sitt regime torturerte og drepte sine motstandere.

En granskning utført av det amerikanske forsvaret har avdekket et gjennomgående problem når det gjelder behandlingen av irakiske fanger, melder CBS.

Bildene som onsdag ble vist på programmet «60 Minutes II» viste blant annet en fange som sto på en boks med en hette og kabler festet til hodet. Fangen ble fortalt at han ville bli henrettet ved elektrisitet dersom han falt av. Andre bilder viste nakne fanger som lå oppe på hverandre og simulerte munnsex mens amerikanske soldater sto rundt og lo.

- Vi er sjokkert. Dette er medsoldater, folk vi jobber samen med hver dag. De representerer oss og bruker samme uniform som oss. De har sviktet sine medsoldater, sa talsmann Mark Kimmitt onsdag.

- Vi forventer at våre soldater blir godt behandlet av fienden, og dersom vi ikke kan gå foran som et godt eksempel og behandle folk med verdighet og respekt, kan vi ikke be andre land gjøre det med våre soldater, la han til.

Etterforskningen mot de seks tiltalte startet i januar etter at en amerikansk soldat klaget over hvordan kolleger behandlet fanger.

Kimmitt avviser spekulasjoner om at tiltalene kommer som en følge av at saken vil kunne få stor oppmerksomhet.

(NTB)

UVERDIG: Dagbladet var blant de første mediene i verden som <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/04/25/367175.html>dokumenterte</a> okkupasjonsmaktens nedverdigende behandling av krigsfanger.
Bagdad 24.4.03: Uten klær og med tyv ( Ali Baba og Haram) skrevet på brystet blir disse irakiske guttene dyttet ut på gaten av amerikanske soldater fra Delta kompaniet 10`engineer som holder vakt i Bagdads fornøyelsespark. Bildene gikk verden over.
KRIGSRETT: Den amerikanske TV-stasjonen CBC viste bilder av irakiske krigsfanger som mishandles på det groveste av amerikanske soldater i i Abu Gharaib-fengslet. Talsmann Mark Kimmitt varsler at seks amerikanere nå blir stilt for krigsrett.