Grov svikt rapporteres fra flyplassen i Sharm el-Sheikh

Kan ha gitt klar bane for IS-bombe.

KORRUPSJONSBESKYLDNINGER: - Jeg har ikke tall på alle gangene jeg har funnet en bag full med stoff eller våpen som de har sluppet gjennom for 10 euro eller hva som helst, sier en anonym sikkerhetsansatt ved flyplassen i Sharm el-Sheikh (bildet) til nyhetsbyrået Associated Press. Foto: Reuters/Asmaa Waguih
KORRUPSJONSBESKYLDNINGER: - Jeg har ikke tall på alle gangene jeg har funnet en bag full med stoff eller våpen som de har sluppet gjennom for 10 euro eller hva som helst, sier en anonym sikkerhetsansatt ved flyplassen i Sharm el-Sheikh (bildet) til nyhetsbyrået Associated Press. Foto: Reuters/Asmaa WaguihVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flystyrten som den 31. oktober drepte 224 mennesker i Sinai-ørkenen, har kastet et mistankens lys over sikkerhetsrutinene på flyplassen i Sharm el-Sheikh.

Flere anerkjente medier rapporterer nå om alvorlige svikt.

- Bestikkelser Sju anonyme sikkerhetsansatte har fortalt nyhetsbyrået Associated Press om sjokkerende tilstander ved flyplassen.

Utbredte bestikkelser for å slippe å bli sjekket, en ti år gammel bagasjeskanner som stadig har vært ute av drift - og at alt lynraskt fikses når internasjonale inspektører melder sin ankomst, er noe av det nyhetsbyrået beskriver.

- Vi skulle ønske vi hadde besøk hver dag, sukker en av de sikkerhetsansatte.

- Jeg har ikke tall på alle gangene jeg har funnet en bag full med stoff eller våpen som de har sluppet gjennom for 10 euro eller hva som helst, sier en av de sju.

AP opplyser at de har prøvd å kontakte Egypts luftfartsminister og hans talsmann, uten å ha fått noe svar.

Presses hardere Ifølge New York Times har representanter for flere europeiske land i årevis tatt opp sin bekymring for sikkerheten på Sharm el-Sheikh og andre egyptiske flyplasser. Avisa viser til diplomatiske kilder.

Blant klagene som har vært fremmet, er ifølge avisa dårlig og gammelt utstyr for å oppdage eksplosiver, og skannere som operatørene ikke kan å bruke.

Nå intensiveres et langvarig press fra blant annet britiske myndigheter, for å få sikkerhetsnivået opp på akseptabel standard.

Skyr ordet «bombe» Artiklene om dårlige kontrollrutiner svekker ikke akkurat teorien om at IS kan ha fått smuglet inn en bombe ved å benytte seg av sikkerhetshull på flyplassen.

Ayman al-Muqaddam, egypteren som leder den internasjonale undersøkelseskommisjonen, holder likevel en rekke andre muligheter åpne. Et lithium-batteri, metalltrøtthet, og en gnist i en drivstofftank er noen av de mulige kildene han nevner.

På en pressekonferanse i går unngikk han å bruke ordet «bombe».

Strandet i Egypt Flykrasjet i Sinai rammet i første rekke russiske turister på det kjente feriestedet Sharm el-Sheikh ved Rødehavet. I tillegg til de drepte og deres familier, er styrten også en katastrofe for Egypts livsviktige turistindustri.

Den skal også ha ført til et anstrengt forhold mellom statsoverhodene Vladimir Putin i Russland og Storbritannias David Cameron.

Amerikanske etterretningstjenester skal nå være tilnærmet sikre på at styrten skyldes en bombe, og etterretningskilder mener at det dreier seg om en terroraksjon i regi av Islamsk stat (IS), som også har påtatt seg ansvaret.

Ifølge russiske funksjonærers opplysninger til New York Times var det i går mer enn 70000 russere i Egypt som ventet på å bli fraktet hjem, mens 19000 briter var strandet i Sharm el-Sheikh.