TRIO: KrF fylkeslag i Agder valgte delegater på møte i Lillesand fredag kveld. KrF leder Knut Arild Hareide, nestleder Kjell Ingolf Ropstad og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan fulgte nøye med.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
TRIO: KrF fylkeslag i Agder valgte delegater på møte i Lillesand fredag kveld. KrF leder Knut Arild Hareide, nestleder Kjell Ingolf Ropstad og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan fulgte nøye med. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Grøvan advarer sterkt mot SV-samarbeid: ­­- Vil få betydelig makt og innflytelse

Det er ikke riktig at et samarbeid mellom KrF og venstresiden i norsk politikk styrker sentrum, advarer KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan.

Han gjestet søndag det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Nordland, som skal ta stilling til samarbeidsspørsmålet.

- En regjeringsløsning med Ap og SV som parlamentarisk grunnlag, trekker landet mot venstre. Det er ikke riktig når det hevdes at samarbeid på venstresiden styrker sentrum. SV vil få betydelig makt og innflytelse, akkurat som KrF har det i dag, sa Grøvan.

Partileder Knut Arild Hareide har flere ganger understreket at et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil trekke norsk politikk mot sentrum, fordi ingen av ytterfløyene blir representert i regjeringen.

KRF: Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, var fornøyd med utfallet etter delegatutvalget lørdag, men sier ingenting er avgjort ennå. Video: Lars Eivind Bones Vis mer Vis mer

Tredje vei

Men Grøvan advarte mot å opptre som om SV ikke finnes.

- Det er sterkt underkommunisert hvor stor SVs innflytelse blir hvis KrF velger venstresiden, mener stortingsrepresentanten.

Han fremholdt at KrF ved å kaste dagens regjering, med Venstre, Høyre og Frp, blir nødt til å forhandle og forholde seg til et parti som kjemper for et sosialistisk samfunn og en ny måte å organisere samfunnet på.

- I en slik samfunnsordning er det trange kår for de kristne verdiene, mener Grøvan.

Han har som kjent tatt til orde for en «tredje vei», hvor KrF ikke går i regjering, men forblir i opposisjon som i dag og beholder Erna Solberg (H) som statsminister.

Representativ delegasjon

Nordland KrF besluttet på sitt ekstraordinære fylkesårsmøte søndag at delegasjonen fra fylket til landsmøtet 2. november skal være representativ. Samtidig besluttet Nordland KrF at delegater til årsmøtet som primært ønsker å stå i opposisjon, må synliggjøre sitt foretrukne regjeringsalternativ, melder NRK.

Det skal velges seks delegater fra Nordland til fredagens årsmøte. Der skal det avgjøres om KrF skal søke samarbeid med dagens regjering eller Arbeiderpartiet og Senterpartiet, eller om partiet skal forbli i opposisjon.

- Ikke hvem, men hva

KrF-nestleder Olaug Bollestad, som ønsker samarbeid med dagens regjering, varslet i sin tale i Nordland at hun uansett utfall 2. november ønsker å være med videre i KrF.

- Hvis jeg skulle bli tapende part 2. november, at jeg ikke vinner fram, kan jeg si: Jeg vil være med fortsatt, fordi det er ikke hvem jeg samarbeider med som er det sentrale, men hva jeg samarbeider om, sa Bollestad.

- Uansett hvilket valg vi tar 2. november, håper jeg vi henger opp det som er vårt prosjekt, understreket hun.

Bollestad advarte samtidig mot et regjeringssamarbeid som blir avhengig av SV i Stortinget.

- Vi vil få en regjering på den siden som er avhengig av SV, sa hun.

Superlørdag

I går, på dagen som fikk tilnavnet superlørdag, holdt fem av KrFs fylkeslag sine ekstraordinære fylkesårsmøter. Der ble det fordelt totalt 52 delegater til det ekstraordinære landsmøtet. Etter at voteringene var ferdige, var følgende status:

  • Hordaland sender 5 rød og 9 blå delegater.
  • Møre og Romsdal sender 6 blå og 5 røde, og en som vil forbli i opposjon, ifølge NRK
  • Trøndelag sender 11 røde og 2 blå delegater
  • Sogn og Fjordane sender 4 rød og 2 blå. En vil bli i opposisjon.
  • Troms sender 3 røde og 3 blå delegater.

- Dette er et resultat jeg er godt fornøyd med, sa Knut Arild Hareide til Dagbladet rett etter at de første resultatene var klare.