- Grove anklager mot statsministeren

Ap mener Frp hvitvasker sin egen uansvarlighet.

REAGERER: Leder av finanskomiteen Torgeir Micaelsen. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
REAGERER: Leder av finanskomiteen Torgeir Micaelsen. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Frp skyver SSB foran seg i et forsøk på å hvitvaske sin egen uansvarlige økonomiske politikk, sier leder i finanskomiteen, Torgeir Micaelsen (Ap) til Dagbladet.

Bakgrunnen for krangelen er at statsminister Jens Stoltenberg sa til Dagbladet i går at Høyres og Frp's finanspolitikk kan føre til økt boligrente. Stoltenberg mener at dersom Høyre og Frp ikke følger handlingsregelen for pengebruk, vil det presse opp renta.

Til det svarer Frp's finanspolitiske talsmann i Frp, Ketil Solvik-Olsen, at Jens Stoltenberg jukser når han angriper Frp og Høyre. Solvik-Olsen mener Stoltenberg også bruker penger utenfor handlingsregelen, og mener SSB har slått fast at det er større handlingsrom i økonomien enn Stoltenberg vil ha det til.

Ikke hele sanheten - Solvik-Olsen og Frp forteller ikke hele sannheten om Statistisk Sentralbyrås rapport, sier Torgeir Micaelsen.

- I sammen­draget i rapporten skriver forskerne bl.a.: «Lønningene vil stige og den kostnadsmessige konkurranseevnen vil også forverres gjennom kronestyrkinga som følger av økt rente.» Frp unnlater også å opplyse at de i tillegg vil fjerne alt av bompenger. I tillegg lover Frp svært mye til svært mange andre ting over statsbudsjettet. Dette vil bidra til at oljepengebruken øker enda kraftigere, og dette har ikke SSB tatt høyde for i sine beregninger, påpeker Micaelsen.

Innenfor ansvarlige rammer - I Arbeiderpartiets 10-årsplan for investeringer i samferdsel, Nasjonal Transportplan, foreslår vi kraftig økning i investeringer i veier og bane. Men dette skal skje innenfor ansvarlig styring av norsk økonomi. Når Frp i tillegg til 100 milliarder kroner i skattekutt skal bruke 455 milliarder kroner mer til samferdsel og betale med oljepenger, setter dette norsk økonomi i fare, sier Micaelsen.

- Frps økonomiske politikk koker derfor ned til det den alltid har handlet om: En kraftig økning av oljepengebruken. Den største trusselen mot folks boligrenter, konkurranseutsatt industri og trygge norske arbeidsplasser er ustyrt oljepengebruk, sier Micaelsen.