- TOTALT LØGNAKTIG: - Det eneste som er korrekt er tittelen min, og navnet er faktisk skrevet riktig. Resten er totalt løgnaktig, sier SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen om de grove beskyldningene mot ham. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- TOTALT LØGNAKTIG: - Det eneste som er korrekt er tittelen min, og navnet er faktisk skrevet riktig. Resten er totalt løgnaktig, sier SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen om de grove beskyldningene mot ham. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Grove beskyldninger mot SAS-talsmann: Nå krever han at Norwegian beklager

Lekkasjepåstander trekker SAS inn i fagforeningsfeide i Norwegians bemanningsselskap i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS' informasjonssjef Knut Morten Johansen beskyldes for å ha mottatt lekket, konfidensiell informasjon fra det Norwegian-tilknyttede bemanningsselskapet OSM Aviation. Deretter skal han ha sendt den videre til pressen og til USAs transportdepartement (DOT).

Beskyldningene finnes i det som ser ut som en Facebook-melding fra en ansatt i OSM Aviation, et selskap som skaffer kabinansatte til Norwegian i USA.

- Det eneste som er korrekt er tittelen min, og navnet er faktisk skrevet riktig. Resten er totalt løgnaktig. Det er helt uhørt, sier Knut Morten Johansen til Dagbladet.

«Dagbladet-adresse»

Denne Facebook-meldingen og andre meldinger ble forrige uke tatt opp i en epost fra SAS' advokat Vidar Strømme i Schjødt til blant andre Norwegian-sjef Bjørn Kjos og OSM-sjef Espen Høiby. Facebook-meldingen ser ut til å være skrevet av en «Edgardo Luis», men Strømme ber Norwegian finne ut hvem som står bak. Advokaten omtaler også noe som «ser ut som dokumentasjon av epostforsendelse til epostadressen press@dagbladet.no». Dette er en adresse som ikke eksisterer.

«I tillegg til ryktespredning og uriktige og injurierende påstander, virker det altså som om noen konstruerer uriktige dokumenter og "bekreftelser" på at Johansen opptrer på en slik kritikkverdig måte», skriver Strømme.

SCREENSHOT: Denne screenshot-en av en amerikansk Facebook-post har skapt raseri i SAS. 
SCREENSHOT: Denne screenshot-en av en amerikansk Facebook-post har skapt raseri i SAS.  Vis mer

- Svært alvorlig

«SAS ser svært alvorlig på dette. Det er svært alvorlig å fabrikkere og forfalske e-poster», skriver Strømme i eposten, hvor det går fram at det er fagforeningene Parat og Norsk Flygerforbund som har gjort SAS oppmerksom på saken.

- Påstandene som fremsettes om kommunikasjonskollega Johansen i SAS er helt ukjent for oss i Norwegian. Vår samarbeidspartner i USA, OSM Aviation, vil gjøre det de kan for å finne ut av om påstandene kommer fra en av deres ansatte. Vi er helt enige i at det er urimelig å bli beskyldt for noe man ikke har gjort, sier Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

Mot-kampanje

Facebook-meldingen inngår i en bitter feide om fagorganisering i OSM Aviation, som ledes av kronprinsessens bror Espen Høiby. Norwegian Cabin Crew Association (NCCA) arbeider nå med å skaffe nok tilslutning til å fagorganisere de ansatte i USA. De møter innbitt motstand fra ansatte som har startet motkampanjen Norwegian Inflight Crew Comittee med nettsiden norwegianicc.com.

Den norske fagforeningen Parat har kritisert Norwegian for måten det tilknyttede selskapet OSM Aviation har informert internt om den pågående valgprosessen.

Knut Morten Johansen sier til Dagbladet at fagforeningskampen «selvsagt ikke» vedgår SAS, men at «fabrikkering av eposter og slike løgnaktige påstander er virkemidler som vi er helt ukjente med og fremmede for i Norge».

- Vi ser på det med så stort alvor at både SAS sikkerhetsavdeling og juridiske avdeling nå er involvert i saken, sier Johansen.

Forventer beklagelse

- Vi forventer at de bringer klarhet i hva dette dreier seg om, og kommer med en behørig beklagelse, sier han, og peker på at nettsiden norwegianicc.com bruker et navn og visuelle virkemidler som ligger tett opp til Norwegians.

- Dette er så nært knyttet opp til og assosiert med flyselskapet Norwegian at de er nødt til å ta et ansvar, sier han til Dagbladet.

Talsmann Valentin Lorien i fagforeningen Norwegian Cabin Crew Association (NCCA), som beskyldes for å ha lekket til Knut Morten Johansen, vil ikke kommentere saken.

OSM undersøker

Dagbladet har spurt OSM Aviation blant annet om den ansatte som ser ut til å ha skrevet Facebook-meldingen om Johansen vedkjenner seg den, og hva OSM vil gjøre i forhold til Johansens forventning om en beklagelse.

«Vi har igangsatt nødvendige undersøkelser for å få ytterligere informasjon om det som her har skjedd, og dersom noen av våre ansatte har gjort noe kritikkverdig vil vi håndtere det som en personalsak. Dersom noen urettmessig er beskyldt for å ha hatt en rolle i saken som de vitterlig ikke har hatt, er det selvsagt beklagelig», skriver OSM Aviations kommersielle direktør Fredrik Øygard til Dagbladet.

MOT-KAMPANJE: En gruppe ansatte i OSM Aviation har startet en mot-kampanje mot forsøket på å få til fagorganisering i selskapet. Foto: screenshot av nettsiden norwegianicc.com
MOT-KAMPANJE: En gruppe ansatte i OSM Aviation har startet en mot-kampanje mot forsøket på å få til fagorganisering i selskapet. Foto: screenshot av nettsiden norwegianicc.com Vis mer

- Falske Facebook-profiler

Dagbladet har via epost spurt den OSM-ansatte som ser ut til å ha skrevet Facebook-meldingen om Johansen, Edgardo Luis Monge-Oraa, om han kan underbygge meldingen. Monge-Oraa er en av initiativtakerne til kampanjen mot fagorganisering med navnet Norwegian Inflight Crew Comittee. Dagbladet har også spurt ham om den ikke-eksisterende adressen press@dagbladet.no som Johansen har blitt beskyldt for å sende informasjon til.

«Grunnen til at jeg kjenner til den adressen var et screenshot som ble sendt fra en anonym epost som viste den adressen», svarer Monge-Oraa i en epost. Han går ikke inn på Facebook-posten Dagbladet har spurt ham om, men skriver at det de siste to månedene har vært opprettet falske Facebook-profiler som foregir å være piloter og ansatte i Norwegian.

Han har hittil ikke besvart Dagbladets spørsmål om dette betyr at han benekter å ha skrevet Facebook-meldingen om Knut Morten Johansen.