Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opposisjonen om Ryen helsehus i Oslo:

- Grove brudd på elementære behov

Frp og Høyre går hardt ut mot det rødgrønne byrådet etter Dagbladets oppslag om alvorlig syke Reidun (81). De mener bydelen forsøkte å presse henne til å flytte hjem.

VILLE PÅ SYKEHJEM: Da Reidun (81) amputerte beinet, kunne hun ikke lenger bo hjemme. Kommunen ville det annerledes. Reporter: Ane Muladal. Video Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne helga fortalte Dagbladet om Reidun Naustvik (81) som følte at kommunen presset på for å få henne hjem, til tross for at hun ønsker sykehjemsplass.

- På et tidspunkt var jeg redd hun bare skulle bli sendt hjem med drosje og satt igjen utenfor her. Jeg har jo lest om at sånne ting skjer, sa ektemannen Julian Naustvik til Dagbladet.

Nå reagerer opposisjonen i Oslo kommune, og krever oppvask.

Aina Stenersen, førstekandidat for Oslo Frp og helsepolitisk talsperson, reagerer på behandlingen de har fått.

- Dette var trist lesing. Vi får mange henvendelser om Ryen Helsehus. Her må det drastiske grep til, sier hun.

Det var etter at Reidun måtte amputere beinet i februar, på toppen av en generelt dårlig helse, at hun skjønte at hun ikke lenger ville føle seg trygg hjemme.

For ekteparet Reidun og Julian var det tøft nok å innse at én av dem ikke lenger kunne bo hjemme, etter 61 år under samme tak. Det de ikke var forberedt på var kampen for å få sykehjemsplass

Vil reorganisere hele helshusmodellen

- Vi ser at helsehus-modellen ikke fungerer, fordi pasienter blir skrevet ut tidligere fra sykehusene. For at dette skal fungere må man komme opp med en helt ny modell, mener Stenersen.

Hun lover å starte reformeringen av helsehusene fra dag én dersom opposisjonen vinner i kommunevalget i høst.

Leder i helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, James Stove Lorentzen (H), mener fagfolk må til for å si hva som må gjøres for at helsehusene skal fungere.

- De som kan det må se nøyere på hva som er problemet og foreslå tiltak for politikerne. Det kan kanskje være mer og bedre bemanning, en annen sammensetning av ansatte, eller lignende, sier han.

- Grove brudd på elementære behov

Stenersen mener kommunen bør ha Ryen Helsehus under tett oppfølging.

- Dette er grove brudd på helt elementære behov. Kommunen bør vurdere å betale erstatning til de det har gått utover, mener hun.

Aina Stenersen, førstekandidat for Frp i Oslo, partiets fraksjonsleder i bystyres helse- og sosialkomité, og helsepolitisk talsperson for Frps bystyregruppe i Oslo. Foto: Oslo kommune/Sturlason
Aina Stenersen, førstekandidat for Frp i Oslo, partiets fraksjonsleder i bystyres helse- og sosialkomité, og helsepolitisk talsperson for Frps bystyregruppe i Oslo. Foto: Oslo kommune/Sturlason Vis mer

Stove Lorentzen (H) er enig i at historien om Reidun og Julian ikke er bra.

- Det er åpenbart at ingen kan være fornøyde med dette, sier han.

Han tror tanken bak helsehus opprinnelig var god, men at ting ikke gikk helt som planlagt.

- Symptom på at det er for vanskelig å få sykehjemsplass

Dagbladet skrev også om helsehus-ordningen i Oslo denne helga. I 2015 ble alle korttidsavdelingene på Oslo-sykehjemmene flyttet og samlet i fire helsehus. Helsehusene skulle være en mellomstasjon mellom sykehus og hjemmet, og sørge for rehabilitering slik at pasientene skulle klare seg selv igjen.

Slik ble det ikke.

- Det ble en litt annen pasientgruppe enn man hadde tenkt. De er for eksempel eldre, sykere og mer demente enn man hadde tenkt. Men når man ser at det ikke går helt som planlagt må man gjøre noe, ikke vente tre-fire år, sier Stove Lorentzen. Han mener at eldrebyråden i Oslo reagerer for sent, og ikke har gjort nok.

Leder i helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, James Stove Lorentzen (Høyre). Foto: Oslo kommune/Sturlason
Leder i helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, James Stove Lorentzen (Høyre). Foto: Oslo kommune/Sturlason Vis mer

Kommunerevisjonen konkluderte i 2018 med at helsehusene tar imot en stadig økende og større andel «svært syke pasienter». De har blitt en mellomstasjon for de som er for friske for sykehjem og for syke for å komme hjem.

- Jeg tror dette er et symptom på at det er for vanskelig å få langtidsplass (på sykehjem, journ.anm.). Det er for mange svake og syke som burde ha plass på sykehjem som ikke får det, mener Stove Lorentzen i Høyre.

Stenersen i Fremskrittspartiet forteller at hun får mange henvendelsene om utrygghet i eldreomsorgen. Mange er engstelige for hva som skjer når de skal ut av helsehuset, og overgangenemellom sykehus, hjem og sykehjem.

Hun tror det er for vanskelig å få sykehjemsplass.

- Vi vet at vedtak om sykehjem er vanskelig å få. Det er dyrere med sykehjemsplass enn for eksempel omsorgsbolig, sier Stenersen.

- Dessverre ikke en unik historie

Eldrebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), blir lei seg når hun hører om Reidun og Julian.

- Dette er nok ikke en unik historie, og jeg forstår godt at Julian synes det har vært hektisk, sier hun.

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Arbeiderpartiet). Foto: Lars Eivind Bones.
Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Arbeiderpartiet). Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Tellevik Dahl mener det er akkurat overgangene mellom helsehus, hjemme og sykehjem som er særlig sårbare.

- Vi holder på å utarbeide en egen standard som skal sikre at disse overgangene blir trygge og gode, så det ikke blir flere runddanser som dette paret har opplevd. Opposisjonen vet at dette jobbes med, det ble vedtatt i forbindelse med budsjettet i desember, så de slår inn åpne dører med sine forslag. Men jeg er glad for at vi enige om retningen byrådet nå peker ut for helsehusene.

Tellevik Dahl viser til at Sykehjemsetaten er godt i gang med forbedringsarbeidet, men sier hun er utålmodig på vegne av de eldre og pårørende som trenger hjelp:

- Dialogen med sykehusene må bli bedre for at vi skal kunne tilby riktige tjenester utfra de oppgavene en kommune skal løse. Jeg mener både Bent Høie og Sylvi Listhaug må gjøre sin del av jobben. Det kan ikke fortsette å være en løsning å dytte stadig sykere pasienter over til kommunen uten av vi settes i stand til å ta i mot. Da vil jeg heller at vi finner frem til gode samarbeidsmodeller, for eksempel med medarbeidere som har delte stillinger eller en samfinansiering av dette helsetilbudet som nå faller litt mellom to stoler. Dette har også Riksrevisjonen pekt på i flere runder, men jeg ser lite initiativ.

- Er det meningen at bydelen skal presse folk til å bo hjemme lengst mulig, når de ikke vil det selv?

- Nei, overhodet ikke. Bydelen skal bruke sitt faglige skjønn til å gjøre en vurdering om hva som er det beste. Men det skal alltid skje i dialog med den det gjelder og pårørende, sier byråden, og fortsetter:

- Med én gang informasjonen glipper blir man fortvilet. Jeg skjønner godt at Julian føler det har vært hektisk, han har jo ikke fått god nok informasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!