Grovt hetset etter å ha blitt kåret til «Årets Bodøværing»: «Vært mye sol i Bodø ser jeg»

Sumaya Jirde Ali (20) fikk prisen av lokalavisas lesere. Så kom hetsen flommende.

OPPLEVER HETS: Sumaya Jirde Ali markerte seg både som forfatter og samfunnsdebattant i 2017. Hun fikk prisen «Årets Bodøværing», stemt fram av avisa Bodø Nus lesere. Siden er hun blitt grovt hetset. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
OPPLEVER HETS: Sumaya Jirde Ali markerte seg både som forfatter og samfunnsdebattant i 2017. Hun fikk prisen «Årets Bodøværing», stemt fram av avisa Bodø Nus lesere. Siden er hun blitt grovt hetset. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sumaya Jirde Ali blir 20 år i dag. Torsdag ble hun av avisa Bodø Nu utropt til «Årets Bodøværing» basert på lesernes stemmer.

En hyggelig nyhet for forfatteren og samfunnsdebattanten, som kom til Bodø som seksåring og fortsatt bor i nordlandsbyen. Men dagene etterpå har vært preget av massiv hets.

«Til å spy av»

Mye av hetsen har foregått på Facebook-gruppa «Fedrelandet viktigst». En gruppe som tidligere har blitt kritisert for massiv hets av ikke-etniske nordmenn og gruppa som raste mot tomme busseter og trodde bussen var full av kvinner i burka.

I gruppa har noen lagt ut en lenke med en artikkel der Ali blir utropt til vinner av prisen «Årets Bodøværing».

Blant kommentarene under innlegget er: «æsj», «til å spy av», «neger», «vært mye sol i Bodø ser jeg» og «negerkjærring».

Grovt hetset etter å ha blitt kåret til «Årets Bodøværing»: «Vært mye sol i Bodø ser jeg»

«Bare til aa spy av! BODOVARING FRA AFRIKA?» skriver en, som har flere med seg som mener Ali ikke kan vinne prisen fordi hun opprinnelig er fra Somalia. De fleste som har kommet med hetsen mot 20-åringen er godt voksne mennesker.

- Jeg blir paranoid

- Jeg har fått masse bekymringsmeldinger fra venner om dette. Jeg er blitt hengt ut der tidligere, og er ikke sjokkert over at det skjer igjen, sier Jirde Ali til Dagbladet.

Grovt hetset etter å ha blitt kåret til «Årets Bodøværing»: «Vært mye sol i Bodø ser jeg»

- Jeg har blitt hetset enormt mye det siste året, og det er ikke til å unngå. Det kommer til et punkt der jeg ikke får tid til å tenke på det engang, sier hun.

Jirde Ali går med voldsalarm. Trusler og hets får hun også på tekstmeldinger, på meldinger på Facebook og i brevs form hjem i postkassa. Hver gang hun stikker hodet fram, opplever hun at noen forsøker å trykke henne ned.

- Det er belastende. Det tar søvnen min, jeg blir paranoid og går med voldsalarm. Det ser heller ikke ut som det blir noe bedre, sier hun.

- Fryktelig skjør

- Jeg måtte ta pause fra sosiale medier sist uke. Jeg deaktiverte Facebook og Twitter. Det er seriøst kommet til et punkt, der det ikke nødvendigvis er direkte hets med et stort trykk som gjør meg fryktelig skjør hele tida. Det er så tungt å måtte forholde seg til konstant, sier Jirde Ali.

Grovt hetset etter å ha blitt kåret til «Årets Bodøværing»: «Vært mye sol i Bodø ser jeg»

Seinest på torsdag skrev hun et innlegg om HL-senterets, Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, nyeste undersøkelse og rapport over holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017 - som også ble publisert i Dagbladet.

Der uttrykte hun at hun var skuffet over muslimers holdninger til jøder, mens hun er minst overrasket over den generelle befolkningens holdninger til muslimer.

- Det er dessverre ikke overraskende. Dette er ren statistikk for muslimhatet jeg ofte opplever, sier hun.

- Hva skal man gjøre? Gruppa får leve, og jeg er ikke den første eller siste som blir hetset der. Fordi jeg fraviker fra «normalen» blir jeg dehumanisert eller verbalt slaktet. Jeg forstår ikke hvorfor den gruppa finnes fortsatt, sier hun.

- Ble rørt

Hun sier hun er glad for prisen «Årets Bodøværing». Det er leserne som har stemt fram Jirde Ali blant ti nominerte utvalgt av redaksjonen.

I tillegg er hun også nominert til prisen «Årets Nordlending», som kåres av Avisa Nordland og NRK Nordland.

- Det er kjempegøy, og jeg er veldig glad i Bodø, som er mitt hjem. Jeg ble helt rørt da jeg hørte antall stemmer, og jeg hadde et tydelig flertall. Det er så fint, og det er bodøværinger selv som har stemt meg fram. Det betyr mer enn noen annet. Byen jeg er så glad i, har erklært kjærlighet til meg, sier hun.

- Høyst nødvendig

Redaktør i Bodø Nu og juryleder i «Årets Bodøværing»-kåring, Markus André Jensen, sier de har vært bevisst på å overvåke egne kommentarfelt.

- Hun er ikke så populær i visse miljøer, og akkurat i denne saken så har det vært relativt rolig på våre sider. Vi har fjernet 5-6 innlegg i kommentarfeltet, som er lite i denne sammenhengen, sier Jensen til Dagbladet.

Avisa peker på at Ali har gjort seg bemerket på flere arenaer i 2017.

«Som samfunnsdebattant med skarp penn og få kvaler med å tale mektige personer imot, blant annet i debatt på NRK med Sylvi Listhaug».

Hun står også bak diktsamlinga «Kvinner som hater menn».

- Hun er et ansikt og en stemme for unge muslimske jenter. Reaksjonene er bare et bevis på at en slik pris er høyst nødvendig. Det at en åpen avstemming med i stor grad Bodø-folk har stemt henne fram, er en fin motvekt til hetsen, sier redaktøren.

- Sjalusi og fordommer

Selv om folket har stemt henne fram, opplevde også Ali reaksjoner da hun ble nominert.

- Folk sa at en neger ikke kan bli årets bodøværing. Herregud, tenker jeg da.

Hun mener det er viktig med dialog, men sier hun synes det er vanskelig å fortelle noen som er «åpenlyst hatefulle og fordomsfulle.

- De gir seg selv en offerrolle og vil hevde deres ytringsfrihet er krenket. De gjemmer seg bak den når de stilles til ansvar for ord som kan ha konsekvenser, ser hun.

Hun sier hun nå skal gå gjennom meldingene hun har fått og deretter vurdere om hun vil gå med noen av dem til politiet. Politiet har tidligere etterforsket trusler framsatt mot 20-åringen.

- Jeg tror det er mye sjalusi og fordommer. Mange tenker nok: «Hvorfor får den svarte jenta anerkjennelse og oppmerksomhet, mens jeg må holde det for meg selv? Ingen spurte meg, hvorfor spør dere henne?» Flere vil ikke at personer annerledes enn seg skal ha disse mulighetene til å uttrykke seg og blir sjalu når de får det.

- Jeg er offeret, men likevel klarer de å vende alt på hodet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer