Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Grovt og krenkende

En rekke norske kjendiser blir brukt i reklame uten at de har gitt sin tillatelse. - Grovt og krenkende, sier Dagsrevyens Jon Gelius, som føler seg misbrukt i en rekke radioreklamer på P4. - Klart rettsstridig, mener advokat Steingrim Wollan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange kjendiser følger rettssaken mellom Pål Bang-Hansen og P4 med argus-øyne. Hvis Bang-Hansen får medhold, kan det komme en rad med liknende saker.

Sjanger

Innenfor radioreklame er parodiering av kjendiser nærmest blitt en egen sjanger. Særlig på P4, men også på Radio 1, florerer reklameinnslag der man forsøker å selge produkter ved hjelp av kjente personers navn og stemme.

  I disse dager kan Jon Gelius høre «seg selv» reklamere for Mazda på P4. Dette er langt fra første gangen han føler seg misbrukt i reklame:

  - De siste to-tre åra er jeg blitt parodiert i en rekke radioreklamer i P4 og Radio 1. Det liker jeg svært dårlig, understreker Gelius.

- At de involverte ikke har moralske problemer med å gjøre dette forstår jeg ikke. Dette er en tvilsom og uredelig form for reklame, og det er feigt av annonsørene ikke å spørre om lov, sier han.

Klart skille

Gelius opplever også å bli parodiert i satirisk radio- og TV-underholding. Det har han ingen problemer med å akseptere:

  - Det går et klart skille når man helt bevisst bruker en dyktig utført imitasjon av meg for å selge produkter. Jeg opplever å bli brukt i reklame for alskens produkter som jeg ikke kan stå inne for, sier en opprørt Jon Gelius.

En uting

NRK-kollega Herbjørn Sørebø er også blitt misbrukt i reklameinnslag på P4.

  - Jeg liker det svært dårlig, sier NRK-veteranen, som aldri har stilt opp i reklamesammenheng frivillig.

  Meteorologene Vidar Theisen og Kristen Gislefoss har vært imitert i radioreklame for en type naturmedisin. Gislefoss er oppgitt over dette:

  - Det er frekt gjort. Det er en uting at de bruker oss uten tillatelse, sier han.

Hans Wilhelm Steinfeld og NRK-kollega Odd Karsten Tveit har vært brukt i en radioreklame for Arbeiderbladet uten at de var spurt:

  - Vi snakket med redaktør Steinar Hansson, som fikk reklameinnslaget stoppet. Problemet med denne typen radioreklame er at man mister kontrollen over sin egen stemme, sier Steinfeld.

Spent på Bang-Hansen

Nå venter kjendisene spent på utfallet av rettssaken mellom Bang-Hansen og P4 i Oslo byrett:

- Saken vil trolig skape presedens. Derfor er den meget spennende. Vinner Bang-Hansen, kan det bli aktuelt også for meg å gå til sak, sier TV-meteorolog Kristen Gislefoss.

  - Saken som pågår nå er meget interessant. Jeg venter i spenning på resultatet, sier Dagsrevyens Jon Gelius.