- Grovt overtramp

- Dommen er åpenbart et grovt overtramp. Det kan overhodet ikke være diskutabelt, og det er selsomt at en dommer i det hele tatt finner på noe slikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier høyesterettsadvokat Ole Jakob Bae i forbindelse med at mangemillionæren Fritz Hjelmeland (61) slapp å sone, etter å ha blitt målt til 141 km/t i 80-sone i fjor høst. Herredsrettsdommer Terje Mowatt la i dommen vekt på at Hjelmeland har en bil «som har gode kjøreegenskaper i høy fart», og ga mannen 30 dager betinget og 10000 kroner i bot.

Bae mener det ikke er til å unngå at mennesker i en god ressursmessig posisjon ved straffesaker behandles penere i rettsapparatet i mange sammenhenger, først og fremst fordi de har en bedre prognose.

- Er denne saken et eksempel på at man behandles ulikt, eller er det rett og slett snakk om en dommer som ikke har vært per kasse?

- Etter mitt syn er det siste faktisk tilfelle. Dette er et så grovt overtramp at jeg trodde historien ikke kunne være rett, da jeg hørte den første gang på en eller annen nyhetssending. Jeg tenkte at her må noe være falt ut, sier Bae.

- Men det var dommeren som falt ut?

- Det var dessverre slik.