- Gruer meg til å se Viggo

KRISTIANSAND (Dagbladet): 17. mai for tre år siden oppdaget «Elin» (25) en mann i militærklær rett utenfor soveromsvinduet sitt. Det var Viggo Kristiansen. I dag møter hun ham i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg gruer meg til å se ham, til å se hvordan han ser ut. Folk har sagt at jeg ikke bør se på ham, men jeg vet ikke om jeg klarer å la være, sier Elin.

Sist hun så Viggo Kristiansen var i juni i fjor, etter drapene i Baneheia. Han formet handa som en pistol og lot som han skjøt henne.

Andre ganger ropte han ukvemsord og viste fingeren. Da hadde han plaget henne i to år.

Militærkledd

Elin anmeldte Viggo Kristiansen for kikking. I formiddag møter hun ham i retten for å forklare seg om alle de gangene han skremte henne ved å klatre opp på verandaen hennes og kikke inn. Alltid om kvelden.

- Første gang var natt til 18. mai 1998. Jeg hadde akkurat kledd av meg 17. mai-klærne og gått på badet. Da jeg kom inn på soverommet for å legge meg så jeg en jernstang som stakk inn gjennom vinduet. Først trodde jeg at jeg så syner, så ropte jeg «gå vekk». Da forsvant jernstanga, sier Elin.

På verandaen sto en mann kledd i militærklær og lue. Hun så ikke hvem det var.

- Jeg var livredd, og ringte rett til pappa. Neste dag ringte jeg politiet, sier 25-åringen.

Tatt på fersken

Kikkingen fortsatte. For å komme opp på verandaen måtte Kristiansen klatre opp et par meter og over rekkverket. Som regel var han iført militærklær. Elin ringte politiet flere ganger.

I januar ble Viggo Kristiansen tatt på fersken.

- Da hadde han gått rundt huset en halv meter fra stuevinduet. Jeg ringte politiet, og da de kom fulgte de sporene hans i nysnøen. Han skyldte på Jan Helge Andersen.

Likevel ble saken henlagt av politiet. Etterpå fikk Elin en beklagelse. Lenge sluttet hun å gå eller sykle til byen om kvelden.

- Jeg var redd, kjemperedd. Det var mange tårer og mange bønner. Men jeg ville ikke la ham få makta over meg, ville ikke vise at jeg var redd, sier Elin.

19. mai ble to jenter drept i Baneheia, like ved Eg der Elin bodde. Under rundspørringen fortalte hun politiet om kikkingen. Likevel fikk hun sjokk da hun skjønte at det var Viggo Kristiansen som sto bak drapene.

I juli i fjor flyttet hun fra leiligheten på Eg. De siste årene har hun forsøkt å glemme alt som skjedde, alt han sa og alt han hadde gjort. Med rettssaken er alt kommet opp igjen.

- I forhold til det som har skjedd med de to jentene er dette bare en bagatell, sier Elin.

TRAKASSERT: I over to år ble «Elin» plaget av Viggo Kristiansen. Hun var livredd, og anmeldte ham for kikking. - Hvis han slipper ut blir jeg redd igjen, sier hun.