Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gruer meg til virkeligheten

Norske studenter sliter med økonomien, kjenner ikke foreleserne noe særlig og opplever depresjoner innimellom. Men de har gode venner og tar seg ofte en tur på kino og kafé. Dette viser en fersk undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som har sett på studentenes levekår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er gjort på oppdrag for Nasjonalt kontaktforum for læringsmiljø fra mars til mai i år. Den omfatter 4000 studenter ved universiteter og høgskoler.

- Jeg gruer meg til virkeligheten. Egentlig har jeg ikke lyst til å begynne i arbeidslivet, det er bedre å være student, sier kunsthistoriestudent Signy Norendal.
Sammen med studievennene Gro Benedikte Pedersen og Bård Bie-Larsen på kunsthistorie hovedfag ved Universitetet i Oslo tok hun seg i går en øl for å feire at en deleksamen var over. Seansen tok de på studentpuben Frederikke. De tre gruer seg til et liv som varer fra 8 til 16.

Best som student

Det er best å være student, å kunne reise litt og la lesesal være lesesal av og til. Men så var det den økonomien, da. Både Gro, Bård og Signy må få litt bidrag fra foreldrene.

- Det kommer ikke penger regelmessig inn fra foreldrene mine, men uregelmessig kommer flere tusen kroner inn på kontoen min i løpet av semesteret, sier Bård.

- Så dere har råd til litt øl?
- Du, jeg har levd på sultegrensa, altså. Derfor jobber jeg 23 timer i uka som inspektør på instituttet og lesesalene. Ellers hadde det aldri gått, sier Gro.

Jobbe gjør også Bård og Signy. Bård er den eneste som er aktiv utenom å jobbe og studere. Han er landslagstrener i snowboard. Det gir han frynsegoder som mobiltelefon og bil, selv om han ikke får lønn.

- Likevel må jeg skaffe meg en jobb etter eksamen, slik at jeg kan leve litt også i neste semester, sier Bård.

Mange sliter

- Ellers er livet bra?
- Klart vi er litt deppa innimellom, slik som alle andre. Men jeg synes det er overraskende mange som har en eller form for problemer.

Men for dem som kommer ny til universitetet og er litt innadvent, skal det ganske mye til for å få nye venner her, sier Signy.

- Det er ikke slik at vi blir deppa på grunn av karakterpress. På kunsthistorie er det ikke noe karakterpress, men vi vil jo gjerne ha best mulig karakterer for vår egen del, sier Bård.

- Og så går dere mye på kino og kafé?
- Mange bor stygt og dårlig, fordi det er så dyrt å bo. Da er det ikke mye fristende å sitte hjemme, da tar vi heller en kaffi eller kollokvien på kafé, sier Gro.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media