Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gruer seg til de grusomme bildene

LILLESTRØM (Dagbladet): Sammen med sin psykiater har Per Orderud gått gjennom de grufulle bildene av likene av hans søster, mor og far. For denne gangen skal både han og kona Veronica sitte i åpen rett når åstedet og obduksjonen blir beskrevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under forhandlingene i Nes herredsrett valgte Per og Veronica Orderud å sitte på bakrommet da kriminalteknikerne fortalte om de grufulle dramaet som skjedde inne i kårboligen pinsen 1999. De var heller ikke til stede da professor Torleiv Ole Rognum forklarte seg om obduksjonen. Men når Kripos-teknikerne Tore Per Bakken og Geir Hansen - to av de første som kom til åstedet 23. mai 1999 - og professor Rognum skal forklare seg i dag, sitter ekteparet Orderud på tiltalebenken.

Rett foran dem sitter juryen som skal dømme eller frikjenne dem. Juryen kan følge med på hvordan ekteparet reagerer. Det kan også alle journalistene og de øvrige tilhørerne i salen.

Stålsetter seg

Per har fått hjelp av sin psykiater Petter Holmesland for å forberede seg på det han vil få se og høre i dag. Han vil få høre at hans far Kristian Orderud ble skutt i senga, at noen deretter må ha flyttet på ham. Han vil også få høre at hans mor, Marie Orderud, gikk fra soverommet til tv-stua etter at hun ble skutt, og at hun trolig levde i flere timer etter at det siste skuddet traff henne. Bildene som blir lagt fram, viser hvordan likene ble funnet søndag 23. mai 1999.

- Han har gått gjennom bildene, og er forberedt, sier Pers forsvarer Harald Stabell.

Hans kone Veronica har ennå ikke sett bildene fra åstedet.

- Hun gruer seg veldig og prøver å stålsette seg. Vi har snakket om det, og hun synes det er tøft å høre de beskrivelsene som vi gir, forklarer Veronicas forsvarer Heidi Ysen.

Også Veronica har fått hjelp av sin psykiater, Svein Haugsgjerd, for å forberede seg til saken.

Unngå spekulasjoner

Per og Veronica Orderud var også med lagmannsretten på befaring i kårboligen, noe de ikke var da saken ble behandlet av herredsretten.

De har denne gangen valgt å være til stede under hele rettsforhandlingene slik at det ikke oppstår spekulasjoner om hvorfor de ikke deltar.

Nye vitner

  • Ekteparet Orderuds forsvarere har flere nye vitner. Den mest kontroversielle, professor Gisli Gudjonsson, skal forklare seg om personlighetstester han har foretatt på ekteparet Orderud.

I tillegg skal ekteparets psykiatere, Svein Haugsgjerd og Petter Holmesland, forsøke å gjøre jurymedlemmene mer kjent med ekteparet Orderud.

  • Det knytter seg også stor spenning til Kripos-sjef Ola Thunes vitnemål.
  • Cato Schiøtz, Per Orderuds forsvarer, vil også føre to nye vitner om gårdstvisten, sorenskriver Ragnar Thoresen og personaldirektør Jarle Øra.
  • Kristin Kirkemo Haukelands forsvarere vil om kort tid sende inn ei ny vitneliste. Så langt er det bare ett nytt navn på deres liste. En kvinne fra hundemiljøet, som kjente Veronica Orderud, hevder at Veronica fryktet at Anne Orderud Paust skulle overta gården.

  • Lars Grønnerøds forsvarere vil ikke føre noen nye vitner.

I ÅPEN RETT: I Nes herredsrett valgte ekteparet Orderud å sitte på bakrommet da åstedet og obduksjonene ble lagt fram for retten. Men i dag vil de sitte ansikt til ansikt med juryen når de grufulle detaljene legges fram.
Hele Norges coronakart