Gruer seg til jul

Julelykken har ikke plass til alle i år heller. Frivillige organisasjoner utvider telefontiden og øker bemanningen på sine nødtelefoner. Stadig flere håper jula går over så fort som mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Julen er et forstørrelsesglass, sier generalsekretær i Kirkens SOS Norge, Kari Knudsen.

- Det som allerede har det bra blir enda lykkeligere, mens de som har det vanskelig får det ekstra trist i dagene som kommer, sier Knutsen. I julen er det flere menn enn vanlig som ringer Kirkens SOS, som får 350 telefoner i døgnet.

Ensomme menn

- Etter samlivsbrudd er det kvinnnene som beholder barna og vennene, sier Knudsen. En av fem går juledepresjonen imøte, melder BBC. Norske hjelpetelefoner bekrefter at de merker godt tristessen blant folk. Symptomer på depresjon er håpløshet, skyldfølelsen, hjelpeløshet, mangle overskudd, dårlig konsentrasjon og søvnproblemer.

Savner barna

Foreningen Mental Helse har i flere uker merket at folk gruer seg og får 100 telefoner i døgnet fra voksne mennesker som ikke kommer til å synge «Glade Jul» i år. Han nevner spesielt at det er de skilte familienes traumetid.

- Samlivsproblemene tårner seg opp. Voksne syns det er vanskelig å ikke få være sammen med barna sine, sier daglig leder ved hjelpetelefonen Svein Skåra i Mental Helse. Blant julelykke blir elendighet ekstra synlig, mener han.

- Det er ekstra vanskelig å be om støtte når omgivelsene er så gledesstemte.

Mangler mat

Frelsesarmeens slumstasjon i Bergen har i år en voldsom pågang fra foreldre som har blakket seg på å kjøpe datautstyr til ungene sine. Heller ikke i resten av landet merker slumsøstrene mye til Velstands-Norge. Allerede 9 dager før jul har de delt ut flere poser med nødmat enn i fjor. Mange av disse posene går til enslige foreldre.

- Av erfaring vet vi at det kommer mange først siste uka, sier slumsøster Marit Sollid i Oslo.

- Mange foreldre som til daglig ikke har hovedansvaret skal ha ungene noen dager i jula. Da vil de ikke at barna skal føle at foreldrene har det så fattigslig, forteller Sollid.

Her er de ulike hjelpetelefonene:

Kirkens SOS: 815 33 300

Mental Helse: 810 03 339

Aleneforeldreforeningen: 880 04 414