Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gruer seg til kuldebølge

For fjerde vinteren på rad må Bjørn Borgen (51) sove ute i vinterkulda. Han er ikke den eneste.

HOLDER VARMEN: Bjørn Borgen (51) har ikke noe sted å bo. Han gjør alt han kan for å holde varmen i kulda og sover ofte ved Stortinget T-banestasjon. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
HOLDER VARMEN: Bjørn Borgen (51) har ikke noe sted å bo. Han gjør alt han kan for å holde varmen i kulda og sover ofte ved Stortinget T-banestasjon. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologene spår ned mot minus 30 og sprengkulde på nattetid flere steder i Norge neste uke. Borgen sover ofte ved nedgangen til Stortinget T-banestasjon, hvor det kan være litt sårt tiltrengt varme. Alt han eier, ligger i ryggsekken på ryggen og i en liten oppbevaringsboks på jernbanestasjonen.

- Det ser kanskje ikke ut som rare jobben, dette her, men det er jævlig slitsomt. Det går utover psyken, og det går utover den fysiske formen, forteller Borgen til Dagbladet.

Han mistet leiligheten for drøyt tre år siden, og etter det har han sovet ute mesteparten av tida. Noen netter er han heldig og får overnatte hos ei venninne. De har allerede avtalt at de skal feire jul sammen.

- Klarer 80 minus Han vet altfor godt hvordan han skal holde varmen i vinterkulda.

- Det viktigste er godt underlag og tjukke pledd. Jeg har en sovepose fra militæret og ullundertøy jeg har fått personlig av Vegard Ulvang. Når jeg tar kjeledressen utenpå, da kan det godt være 80 minus for min del, sier Borgen.

Selv om han klarer å holde varmen, synes han det er fryktelig tøft å sove ute.

- Du sover med ett øye åpent. Jeg har blitt robbet flere ganger, sier Borgen.

Han er langt fra den eneste som mangler tak over hodet når vinteren kommer for fullt.

- Jeg kjenner selv 15-20 andre som også sover ute nå. Her ved nedgangen til T-banen kan det være så mange som 20-30 stykker hvis været er skikkelig dårlig, forteller Borgen.

Hundrevis av hjemløse I Norge er over 6000 mennesker uten fast bosted.

- Mange finner steder å sove hos bekjente eller gjennom tilbud fra hjelpeorganisasjoner, men en del må også være ute hele natta i kulda, sier Atle Briseid ved Kirkens Bymisjon til Dagbladet.

Ifølge de nyeste tallene på feltet, utarbeidet av Norsk institutt for by- og regionalforskning (NIBR) på seinhøsten 2008, bor noe mer 300 mennesker i Norge ute eller på akutt henviste overnattingssteder. Disse lever svært utsatt når det blir så kaldt ute som det er nå.

Det er ikke bare de som bor «på gata» som er utsatt.

- De hjemløse som bor i midlertidige boliger, er også svært sårbare, fordi utleier har rett til å kaste dem ut på dagen dersom det skulle være behov for det - uavhengig om det er varmegrader eller veldig mange kuldegrader ute, sier forsker Katja Johannessen ved Avdeling for boligforskning og miljørettet planforskning i NIBR.

PÅ PLATA: Bjørn Borgen er ofte på Plata ved Oslo sentralstasjon. Den gode varmedressen, som holder den sure kulda ute, har han fått på Møtestedet, kafeen til Kirkens Bymisjon.Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
PÅ PLATA: Bjørn Borgen er ofte på Plata ved Oslo sentralstasjon. Den gode varmedressen, som holder den sure kulda ute, har han fått på Møtestedet, kafeen til Kirkens Bymisjon.Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!