Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grufull forklaring om hvordan Jayme (13) ble holdt fanget

Jake Thomas Patterson (21) har forklart til politiet at da han så Jayme Closs (13) gå på skolebussen, så visste han at det var jenta han skulle ta.

JAYME CLOSS: I nesten tre måneder var Jayme Closs (13) meldt savnet. Nå er Jake Thomas Patterson formelt siktet for å ha drept foreldrene hennes og kidnappet henne. Foto: NTB Scanpix
JAYME CLOSS: I nesten tre måneder var Jayme Closs (13) meldt savnet. Nå er Jake Thomas Patterson formelt siktet for å ha drept foreldrene hennes og kidnappet henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med møkkete hår og altfor store sko ble Jayme Closs (13), som hadde vært meldt savnet i nesten tre måneder, funnet ropende etter hjelp i tettstedet Gordon i Douglas County i Wisconsin.

Bare elleve minutter seinere stoppet politiet en rød bil og føreren Jake Thomas Patterson (21). Etter at han ble instruert til å tre ut av bilen, skal han ha sagt: «Jeg vet hva dette handler om. Jeg gjorde det».

Siktet for drap og kidnapping

Patterson ble pågrepet og mistenkt for å ha kidnappet 13-åringen. Han ble også mistenkt for å ha drept foreldrene hennes, James og Denis Closs, i familiens hjem i Barron i Wisconsin 15. oktober i fjor.

Mandag ettermiddag ble Patterson formelt siktet for to overlagte drap, kidnapping og væpnet ran, samt at retten offentliggjorde grunnlaget for siktelsen.

I rettsdokumentene ble det kjent at Patterson har innrømmet dobbeltdrapet og kidnappingen i avhør, i tillegg til at han har forklart hvorfor han valgte å kidnappe Closs.

«Den siktede har forklart at han jobbet ved en ostefabrikk i to dager før han sa opp. På vei til arbeidsstedet en av de to dagene han jobbet der, stoppet han bak en skolebuss og observerte Jamye Closs stige på.»

«Den siktede har forklart at han ikke hadde noen anelse om hvem hun var, hvor hun bodde, eller hvor mange hun bodde sammen med. Den siktede har forklart at da han så Jayme Closs, så visste han at det var jenta han skulle ta», står det i rettsdokumentene som har blitt publisert av CBS News.

Kidnappingen

Patterson forklarer at han ved to anledninger befant seg utenfor Closs' hus, før han på tredje forsøk valgte å gjennomføre drapene og kidnappingen. Med seg skal han ha hatt en hagle.

Den siktede skal også ha tatt flere grep for å unngå at noen skulle kjenne igjen bilen, og for å unngå å etterlate seg DNA-spor. Blant annet skal han ha skiftet skilter på bilen, dusjet og barberte både hodet og skjegget.

I avhør har han forklart at han skøyt og drepte Closs' foreldre, samt at han tapet 13-åringen ved hendene og anklene, før han dro henne ut og plasserte henne i bagasjerommet i bilen.

Patterson antar at han befant seg i huset i bare fire minutter.

Fanget under senga

Politiet mener at Closs ble fraktet til ei hytte i tettstedet Gordon.

I avhør har den antatt bortførte 13-åringen forklart at Patterson ved flere anledninger hadde venner eller familie på besøk, og at han skal ha gjort det klart overfor henne at dersom noen fant ut at hun var der, «ville forferdelige ting skje med henne».

Ved flere anledninger skal Closs ha blitt tvunget til å oppholde seg under Pattersons seng på soverommet hans. Han skal ha plassert vesker og skittentøykurver rundt senga fylt med vekter, slik at han ville oppdage om Closs forsøkte å bevege seg.

Patterson skal også ha satt på høy musikk på soverommet, slik at Closs ikke skulle høre om det befant seg andre personer i huset.

«Closs har forklart at Patterson en gang tvang henne til å oppholde seg under senga i opptil tolv timer - uten mat, vann eller toalettbesøk», står det i dokumentene.

På et tidspunkt skal Patterson ha slått Closs i ryggen med en gjenstand, har 13-åringen forklart.

HYTTA: Dette oversiktsfotografiet viser hytta hvor politiet mener Jayme Closs ble holdt fanget i nesten tre måneder. FOTO: Aaron Lavinsky / AP / NTB Scanpix
HYTTA: Dette oversiktsfotografiet viser hytta hvor politiet mener Jayme Closs ble holdt fanget i nesten tre måneder. FOTO: Aaron Lavinsky / AP / NTB Scanpix Vis mer

Rømningen

10. januar skal Patterson ha fortalt Closs at han var på vei ut, og ville være borte i omtrent fire-fem timer. Etter at Patterson forlot huset skal Closs ha dyttet vekk kurvene med vekter, og klart å forlate huset hvor hun møtte nabokvinnen Jeanne Nutter.

Nutter skal ha tatt Closs med til nærmeste hus, hvor nødetatene ble varslet.

Patterson har forklart at da han kom hjem igjen, oppdaget han at Closs var borte. Videre skal han ha kjørt rundt og lett etter henne, før han kjørte tilbake til hytta hvor politiet ventet på ham.

«Den siktede har forklart at han antok at han hadde klart å komme seg unna med drapet på James og Denise Closs og kidnappingen av Jayme Closs, siden han ikke hadde blitt pågrepet i løpet av de to første ukene …»

« … Den siktede har forklart at han aldri ville blitt tatt, dersom han hadde planlagt alt perfekt.»

Politietterforsker ved politiet i Barron, Jeff Nelson, uttaler at de har sikret hele 89 bevisgjenstander fra Pattersons hytte. Blant annet har de beslaglagt en hagle, et skopar, en svart jakke, en svart maske og stjålne registreringsskilter.

- Vanskelig periode

I store deler sammenfaller Patterson og Closs' forklaring. Pattersons forklaring om drapshandlingen sammenfaller også med politiets funn.

Kausjonen ble satt til fem millioner dollar.

Pattersons forsvarere, Charles Glynn og Richard Jones, uttaler at de tror at deres klient kan få en rettferdig rettergang, men er ikke sikker på hvor.

- Det har vært en emosjonell og vanskelig periode for lokalsamfunnet. Det tar vi ikke lett på, men vår jobb er å forsvare klienten vår, sier Jones ifølge nyhetsbyrået AP.

Det er ikke blitt gjort funn av noen form for kommunikasjon mellom den siktede og den fornærmede før den mistenkte bortføringen. Closs' bestefar, Robert Naiberg, har forklart til FBI-agenter at barnebarnet ikke kjente til Patterson på forhånd.

Sheriff ved Barron-politiet, Chris Fitzgerald, sier han møtte 13-åringen for første gang på søndag, og sier at hun hadde «et stort smil om munnen».

Han forteller at hun viste ham rundt i rommet hvor hun oppholder seg hos tanta si.

- Det var et øyeblikk jeg aldri vil glemme, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!