Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Grufulle bilder viser amerikanske soldater som brenner lik

Starter granskning etter nye sjokkbilder fra Irak.

RYSTER USA: Nettstedet TMZ (t.v) har publisert åtte bilder som skal vise likbrenning i Irak. Foto: Faksimile av TMZ og CNN
RYSTER USA: Nettstedet TMZ (t.v) har publisert åtte bilder som skal vise likbrenning i Irak. Foto: Faksimile av TMZ og CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter har startet granskning etter at nettstedet TMZ publiserte en rekke bilder som viser amerikanske soldater som tilsynelatende brenner lik i Irak, melder CNN.

TMZ skriver at de har fått tak i 41 bilder som skal være tatt i Falluja i 2004. Nettstedet har bare publisert åtte av bildene, og skriver at årsaken til det er at mange av de andre er for grufulle til publisering.

Poserer med hodeskalle På et av bildene heller en soldat væske over et lik, og på det neste er det samme liket i flammer. Ifølge CNN er kremasjon streng forbudt innen Islam.

Et bilde viser en soldat som tilsynelatende går gjennom lommene til et av likene, og et annet viser en sladdet soldat poserende sammen med det som tilsynelatende er en hodeskalle.

TMZ ga alle de 41 bildene til Pentagon i forrige uke.

Undersøker om de er ekte Det amerikanske forsvarsdepartementet sier i en uttalelse at de nå undersøker om bildene er ekte.

- Handlingene som er avbildet er ikke noe vi forventer av våre soldater, og de er ikke representable for den ærefulle og profesjonelle tjenesten mer enn 2,5 millioner amerikanere har utført i Irak og Afghanistan.

- Marinekorpset undersøker nå autentisiteten i disse bilene, omstendighetene rundt og, om det lar seg gjøre, identiteten til de involverte soldatene. Funnene fra denne granskningen vil avgjøre om det er mulig å starte en etterforskning rundt mulige ugjerninger.

Sinne og al Qaida-sympati Det har hittil ikke kommet meldinger fra Irak om reaksjoner på bildene, men det er ikke usannsynlig at slike bilder vil skape sinne.

Og om TMZs opplysninger om at bildene stammer fra Fallujah er korrekte, kan dette raskt gi al Qaida sympati.

Det var i Fallujah de hardeste kampene ble utkjempet under den amerikanske invasjonen av Irak, men byen ble erobret ved årsskiftet av den al Qaida-tilknyttede gruppa Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL, av noen kalt den islamske stat i Irak og Syria (ISIS).

Frynsete rykte Dersom bildene viser seg å være ekte, vil det slett ikke være første gang amerikanske soldater får kritikk for likskjending.

Blant annet har det kommet fram at de i juli 2011 urinerte på døde Taliban-krigere i Helmand-provinsen i Afghanistan og deretter poserte med de døde kroppene.

Amerikanernes rykte i Irak fikk nok en av sine første skrammer da bildene fra det fryktede Abu Ghraib-fengselet kom, der en rekke soldater har blitt dømt for å torturere fanger.

FRYNSETE RYKTE: Amerikanerne har et frynsete rykte i Irak. Dette bildet viser den tortur-dømte Lynndie England med en fange i det beryktede Abu Ghraib-fengselet i Irak i 2003. Arkivfoto: AP Photo/NTB Scanpix
FRYNSETE RYKTE: Amerikanerne har et frynsete rykte i Irak. Dette bildet viser den tortur-dømte Lynndie England med en fange i det beryktede Abu Ghraib-fengselet i Irak i 2003. Arkivfoto: AP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart