Grumsete fortid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går begynte den parlamentariske granskingen av skandalene rundt Tysklands kristeligdemokratiske parti (CDU). Tidligere forbundskansler Helmut Kohl har allerede innrømmet at han og partiet i en årrekke har brukt hemmelige bankkonti, og at dette muligens var brudd på partiets vedtekter. Men situasjonen er mer alvorlig enn som så. Trolig dreier det seg i beste fall om skatteunndragelser, i verste fall om korrupsjon. CDU må antakelig betale tilbake millioner av tyske mark som partiet har fått i statsstøtte, og ledende politikere risikerer straffeforfølgelse.
  • Skandalen begynte å rulle da det ble avdekket at en våpenhandler hadde gitt en million mark i kontanter til CDU. Pengegaven blir satt i forbindelse med en større våpenleveranse fra Tyskland til Saudi-Arabia på begynnelsen av 90-tallet. I går fortalte våpenhandleren til avisa Die Welt at han hadde hatt kontakt med en rekke partitopper, inkludert Helmut Kohl og nåværende CDU-formann Wolfgang Schäuble.
  • Avsløringene er ikke bare pinlige, men trekker opp uhyggelige perspektiver. Tidligere skandaler har dokumentert at smøring ikke er uvanlig i tysk næringsliv. Nå kan det vise seg at politikere helt opp til forbundskansleren også lar seg kjøpe. Dermed står hele tilliten til det politiske systemet på spill. Det er ikke dette vi vil høre om Europas økonomiske tyngdepunkt og politiske stabilisator.
  • Det er heller ikke dette Helmut Kohl ønsker seg på tampen av en lang og storslått politisk karriere. Gjennom sine bøker og uttalelser har Kohl forsøkt å kanonisere seg selv som etterkrigstidas største tyske politiker, mannen som nærmest egenhendig rev ned muren i Berlin og fikk Tyskland gjenforent. Kohl er i dag CDUs «æresformann», men pengeskandalen levner verken ham eller partiet mye ære. CDU må ta et nådeløst oppgjør med sin grumsete fortid for å gjenvinne troverdighet.