- Grunn til å forvente at ledere, med bydelsdirektøren i spissen, nå får sparken

Politikere mener internrevisjonens knusende dom over Bydel Bjerke må få personalmessige konsekvenser.

KREVER LEDELSENS AVGANG: Arbeiderpartipolitiker og stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (nummer fire fra høyre) har møtt en rekke pårørende fra Bydel Bjerke. De Ruiter mener bydelsledelsen må gå av etter internrevisjonens knusende rapport som ble offentliggjort denne uka.  Foto: Thomas Rasmus Skaug 
KREVER LEDELSENS AVGANG: Arbeiderpartipolitiker og stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (nummer fire fra høyre) har møtt en rekke pårørende fra Bydel Bjerke. De Ruiter mener bydelsledelsen må gå av etter internrevisjonens knusende rapport som ble offentliggjort denne uka.  Foto: Thomas Rasmus Skaug  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det er ikke noen vei utenom. Bydelsdirektøren må gå, sier stortingspolitiker Freddy de Ruiter (Ap) i helse- og omsorgskomiteen.

Tidligere denne uka falt Oslo kommunes internrevisjons knusende dom over Bydel Bjerke.

Ansatte i bydelen slakter egen ledelse. De rapporterer om en fryktkultur hvor ansatte ikke tør melde fra om feil i frykt for represalier og om en bydelsledelse som ikke er mottakelig for konstruktiv kritikk.

Pårørende har meldt fra om en bydelsledelse som ikke setter brukerne i sentrum, og internrevisjonen mener det kan stilles spørsmål ved om bydelen anerkjenner pårørende som en positiv ressurs.

- Helt uakseptabelt

Det var byråd for eldre-, helse- og sosiale tjenester i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV), som i april initierte at internrevisjonen skulle titte Bydel Bjerke i kortene etter Dagbladets avsløringer i fostermor-saken og Villa Eik-saken.

- Jeg reagerer på det som avdekkes i rapporten. Mye av det internrevisjonen påpeker her er helt uakseptabelt, og viser en ledelseskultur vi absolutt ikke skal ha i Oslo. Jeg forventer at det nå tas grep i bydelen, og at bydelen følger opp internrevisjonens anbefalinger, uttalte Thorkildsen torsdag.

Byråden legger ikke skjul på at den knusende dommen over bydelsledelsen kan komme til å få få følger.

- Hva som vil bli konsekvensene, må vi komme vi tilbake til, uttalte Thorkildsen.

Stygge konflikter

Freddy de Ruiter har i lengre tid engasjert seg i Bydel Bjerke-sakene. Arbeiderpartirepresentanten har møtt en rekke pårørende til brukere i Bydel Bjerke med store helseutfordringer.

De pårørende har fortalt ham om stygge konflikter med bydelen som har pågått over mange år, og om barna og ungdommene deres som ikke har fått den omsorgen de har krav på.

«Får inderlig håpe at denne knusende og omfattende rapporten kan hjelpe de aller mest vergeløse og deres pårørende i Bjerke Bydel (...) Det er forøvrig grunn til å forvente at ledere, med bydelsdirektøren i Bjerke i spissen, nå får sparken», skrev de Ruiter på sin facebookside etter at internrevisjonens rapport ble offentlig kjent onsdag denne uka.

- Bydelsledelsen har hatt mange sjanser, også i løpet av prosessen, men har valgt å kjøre ei beinhard linje. De har ikke tatt signaler fra verken tilsynsmyndigheter, pårørende eller ansatte, og dette har pågått over år. Dette må bydelsdirektøren nå stå til ansvar for, sier de Ruiter.

- Reaksjonene hennes er for svake

Leder i Oslo Frp og vara for Carl I. Hagen i helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, Aina Stenersen, reagerer også kraftig på det som framkommer i internrevisjonens rapport.

- Det er urovekkende det Dagbladet har avslørt i både fostermor-saken og i Villa Eik-saken. Internrevisjonens rapport viser en ukultur i bydelen som har fått pågå i en årrekke hvor verken ansatte eller pårørende er blitt sett og hørt. Nå må bydelen på banen og svare for seg, sier Stenersen.

KRITISK: Leder i Oslo Frp Aina Stenersen. Foto: Nina Hansen 
KRITISK: Leder i Oslo Frp Aina Stenersen. Foto: Nina Hansen  Vis mer

Frp-lederen deler mange av Inga Marte Thorkildsens synspunkter på det som nå er avdekket, men savner at byråden viser konkret handlekraft.

- Reaksjonene hennes er for svake. Hva vil hun egentlig gjøre med dette? Det sier hun ingenting om. Nå må Thorkildsen vurdere om hun kan ha tillit til bydelsledelsen eller ei. Rapporten er knusende. Byråden må følge opp dette med konkrete tiltak. Hun bør sette fokus på om noen bør ta ansvar og gå av. Hadde noe tilsvarende blitt avdekket i privat sektor, hadde lederen måttet gå av. Vi i Frp er tilhengere av like krav for offentlig som privat sektor, sier Stenersen.

Vil ha ytterligere gransking

Freddy de Ruiter mener byråden bør få litt tid på seg.

- Thorkildsen har engasjert seg i disse sakene og fulgt opp på en god måte. Nå må hun få gjøre ting riktig, formelt og juridisk. Byråden kan og skal ikke si opp folk gjennom media, sier de Ruiter som har stor tiltro til at byråden vil ta affære.

Bystyrerepresentant Carl I. Hagen (Frp) har tidligere tatt til orde for at kommunerevisjonen må foreta forvaltningsrevisjon av barneverntjenesten og ledelsen i Bydel Bjerke, som følge av Dagbladets avsløringer i forstermor-saken og Villa Eik-saken.

Stenersen opplyser at Hagen har avventet internrevisjonens rapport, men nå vil Oslo Frp reise krav om at kommunerevisjonen går inn for å granske bydelens ledelse og barnevern.

Dagbladet har kontaktet bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen i Bydel Bjerke for hennes kommentarer, men hun har ikke besvart avisas henvendelser.

Fostermora fikk ikke uttale seg

Fostermor Gro Mikalsen, som i slutten av februar ble skilt fra sin fostersønn (15) gjennom 14 år etter årelang konflikt med barnevernet i Bydel Bjerke, er ikke gitt anledning til å fortelle om sine erfaringer med bydelen.

Hun ble aldri invitert til å delta i internrevisjonens spørreundersøkelse blant pårørende og fosterforeldre. Dette til tross for at saken hennes er en av årsakene til at byråd Inga Marte Thorkildsen initierte at internrevisjonen skulle titte Bydel Bjerke i kortene.

- Det er skuffende. Når ikke alle blir spurt, er det bare en liten del av sannheten som kommer fram. Jeg synes også de burde ha kontaktet Angelique Tangen og fått høre om hennes erfaringer. Problemene startet ikke i år, men har vært der i hvert fall siden 2007. Hele sannheten burde komme fram, sier Mikalsen.

Freddy de Ruiter synes også det er underlig at fostermora ikke ble kontaktet.

- Det var jo hennes historie som fikk snøballen til å rulle, og det er 15-åringen med Downs og autisme som står igjen som den store taperen, sier stortingspolitikeren som likevel håper den knusende rapporten fra internrevisjonen vil føre til forandring også for Mikalsen og hennes fostersønn.

«Håper også det kan hjelpe gutten på 15 år med Downs syndrom og autisme det hele begynte med, som nå sitter på institusjon uten sin familie, uten å ha blitt hørt», skriver de Ruiter på Facebook.

Internrevisjonen viser til at de har forholdt seg til vanlige prosedyrer for revisjonsarbeid.

- Formålet med revisjonen har ikke vært å vurdere en enkelt sak, men bydelens system og rutiner. For å innhente fakta har vi benyttet metoder som er vanlige ved revisjon/undersøkelser, herunder en spørreundersøkelse til pårørende og/eller verger som hadde avtale med bydelen på revisjonstidspunktet, sier internrevisjonssjef Ellen Cecilie Braathen i en epost til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer