Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grunn til å gråte

Det skyldes unnfallenhet og feighet når norske Rom-barn sviktes grovt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FINN ABRAHAMSEN, tidligere populær politisjef, benytter helgas voldelige sigøyneroppgjør mellom Karoli- og Jansen-familien til å synge ut: «Krigen» må stoppes. Sigøynerne er en forsømt gruppe, sier Abrahamsen. I -89 etterforsket han svindelen da Jan Roger «Dolla» Karoli og medhjelperen hentet ut 18 millioner kroner i kontanter fra Norges Bank. Den gang så Abrahamsen også hvordan sigøynerbarn ble forsømt. Under den lange straffesaken, var barna i retten hele tida. Barna var med andre ord ikke på skolen. Abrahamsen forteller i Aftenposten om et møte med representanter for Oslo kommune. Disse skal ha sagt at de ikke ville ta tak i problemene, av frykt for å bli beskyldt for rasisme!

FRA TVANGSASSIMILERING til snillisme og millionsluk på 80-tallet. Da det beryktede Sigøynerkontoret ble stengt i 1991, hadde tiltakene kostet flere hundre millioner kroner. Svært omfattende integreringstiltak hadde fått én person i arbeid. Boligene på Ekeberg var en skandale, de flotte husene ble rasert, tømt og forlatt. Og sigøynerprosjektet ble dømt nord og ned.

De siste 15 åra har Oslo kommunes politikk overfor Rom-folket vært preget av unnfallenhet og feighet. Er det frykten for nye fiaskoer som gjør at Oslo kommune gir blaffen i Rom-barna? Mangelen på tiltak og satsinger er påtakelig og uakseptabel.

BARNA UTEBLIR fra skolen. De dukker kanskje opp, men forsvinner snart igjen. Det finnes 13-åringer som bare har noen måneders skolegang. Det er visst bare ei jente som har fullført videregående. Mange norske barn er altså analfabeter. Flere Rom-foreldre har søkt billighetserstatning for egen manglende skolegang. Men de sender ikke sine barn. De frykter at skolen skal ta ungene deres og gjøre dem norske, og varsle barnevernet. Skepsisen mot det norske storsamfunnet er sterk. Uteblivelse begrunnes oftest med reising. Men når jentene på 13-14 år forsvinner fra skolen, skyldes det ikke farting rundt i Europa. Jentene tas ut fordi de er kommet i «en farlig alder». De tvangsgiftes bort svært unge. Det er flere tilfeller hvor barn under den seksuelle lavalder har født barn på norske sykehus, uten at noen reagerer. Hvordan går det an?

DET ER UFORSTÅELIG at Oslo kommune heller har satset på voksenundervisning for Rom-folket, i stedet for å satse på barna. Omveien er altfor lang og defensiv. SEIF (Selvhjelp for innvandrere og flyktninger) har jobbet med ungdom og unge kvinner fra Rom-folket i fire år, med minimal offentlig støtte. SEIF ønsket å starte et prosjekt med kvinner og barna deres, de har lagt fram flere konkrete tiltak som virker fornuftige (gratis barnehageplass fire timer, kontaktpersoner mellom skole og hjem, miljøarbeider som følger til skolen). Hvorfor samarbeider ikke Oslo kommune som har pengene med SEIF som har kontaktene?

DOLLA KARLSEN, selvutnevnt sigøynerkonge, har krevd at kommunen opprettet en spesialskole. Det er selvsagt ikke integreringsløsningen. Men ungene kan ikke lenger forsømmes. Og ja, det vil koste penger. Og ja da, man risikerer nye fiaskoer, dette er slett ikke enkelt. Uansett oppsummerer SEIF-leder Gerd Fleischer greit:– Det er på tide å få de første puljene med Rom-barn gjennom grunnskolen. Barna er håpet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media