Nakstad om smitterekord:

- Grunn til å ta dette alvorlig

Omikronvarianten setter fart på smittespredningen i Norge, og det siste døgnet er det registrert nesten 8000 smittetilfeller her til lands. En rekord det er grunn til å ta alvorlig, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

CORONA: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på spørsmål og gir en oppdatering om coronasituasjonen, 5. januar 2022. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Og Norge er ikke alene. I store deler av den vestlige verden med gode systemer for å fange opp smitte, har tallene skutt i været den siste tida.

- Det er ingen tvil om at vi nå går inn i den største smittebølgen i hele pandemien, og det vil også skje i Norge, sier Nakstad til Dagbladet TV.

Det er nå tiltak, testing og effekten av boosterdosen, som vil avgjøre bølgens størrelse i Norge, mener han.

- Det er all grunn til å ta dette alvorlig, med tanke på at veldig mange kommer til å bli smittet. Det vil bli et større sykefravær i arbeidslivet, og det vil presse helsetjenesten ytterligere, selv om andelen som legges inn med omikron ser ut til å være lavere enn med delta.

- Utfordrende

Selv om flere har pekt på at omikron, som ser ut til å gi mindre alvorlig sykdom, kan være veien ut av pandemien, er Nakstad klar på at det ikke blir så enkelt.

- I det korte tidsperspektivet, er det klart at dette vil være utfordrende i hvert fall på den nordlige halvkule. Hvis vi tar utgangspunkt i at omikron fører til en tredjedel av innleggelsene med delta, så er det gunstig, men hvis du får tre ganger flere smittede, vil effekten være spist opp, og du får nøyaktig like mange innleggelser. Men med seks eller ni ganger flere smittede, da har du to-tre ganger flere på sykehus, sier han, og legger til at det er disse tallene som blir spennende å følge framover.

- ALVORLIG: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier smittesituasjonen i Norge må tas på alvor. Foto: Ali Zare / NTB
- ALVORLIG: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier smittesituasjonen i Norge må tas på alvor. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

Ifølge flere studier publisert den siste tida, setter ikke omikron seg i de nedre luftveiene, som for eksempel lungene, men fester seg heller i de øvre, og gir mildere sykdom.

- Studier tyder på at unge mennesker blir enda mindre syke av denne varianten enn av delta, men en del eldre mennesker vil kreve sykehusbehandling. Kanskje ikke like mange på intensiv som før, men med behov for sykehusbehandling. Det er utfordrende når vi er i en situasjon hvor operasjoner er utsatt, og mange allerede er innlagt på intensivavdeling.

Store mørketall

Nakstad mener det siste døgnets smitterekord er langt fra overraskende, og at det store hoppet blant annet skyldes at langt flere har testet seg.

- De siste dagene har alle skoleelever blitt anbefalt å teste seg, og da ser vi at tallene stiger, og det er ikke overraskende, sier Nakstad.

Han mener også at det reelle tallet er langt høyere enn det siste døgnets 7921 smittede, fordi det er mange smittetilfeller som ikke blir fanget opp. Han mener vi kan se til Danmark for å få svar. Der ble det registrert over 25 000 nye tilfeller tirsdag.

- De har omtrent dobbelt så mange på sykehus, men har fire ganger så mange smittede, og det tyder jo på at vi ville fanget opp enda flere om vi hadde testet like mye som Danmark.

- Hvor store er mørketallene?

- Det har blitt sagt mellom 50 og 60 prosent lenge, svarer Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer