EU forsøker å presse Ungarn

- Grunn til større bekymring

For tida forsøker EU å presse Ungarn til å ta grep om egen demokrati- og rettsstatsutvikling. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) advarer om at demokratiet er under vesentlig press i flere land, også i Europa.

ADVARER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ADVARER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier til Dagbladet at demokrati- og rettsstatsutviklingen i Nato- og EU-medlemslandet Ungarn fortsatt går i feil retning. Dette etter å først ha tatt opp temaet da hun redegjorde for Stortinget om viktige EU- og EØS-saker.

- Demokratiet er under vesentlig press i flere land, også i Europa. Det er en grunn til stadig større bekymring. Norge støtter alle EUs initiativ for å styrke rettsstat og demokrati, sier Huitfeldt til Dagbladet og fortsetter:

- Uttalelsene fra Europaparlamentet om at Ungarn er et «valgautokrati», altså et land hvor ikke demokratiske normer og standarder respekteres fullt ut, er urovekkende og vitner om at demokrati- og rettsstatsutviklingen i Ungarn fortsetter å gå i feil retning.

Forsøker å presse Ungarn

For tida forsøker EU å presse Ungarn til å ta grep om utviklingen i landet. Først konkluderte Europaparlamentet med at Ungarn ikke lenger kan anses som et fullverdig demokrati. Deretter la EU-kommisjonen fram en resolusjon om å holde tilbake 7,5 milliarder euro i overføringer til Ungarn.

Samtidig åpnet EU-kommisjonen for å gjenoppta pengeoverføringene om Ungarn innfører 17 tiltak for å imøtekomme Kommisjonen, noe de stadig mener at Ungarn ikke har etterlevd.

FN: Anniken Huitfeldt deltar på avstemning i FN om Russlands annekteringen av Ukraina. Reporter: Vegard Kvaale Vis mer

EØS-utbetalinger stanset

Selv har Norge stanset utbetalinger av EØS-midler til Ungarns om følge av uenighet om hvordan støtten til sivilsamfunnet skulle forvaltes.

- Forhandlinger med EU om en ny finansieringsperiode startet i juni. EØS-midlene er Norges bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). Støtten skal også styrke forbindelsene og samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene. De gir gode resultater og er en viktig del av norsk europapolitikk, sier Huitfeldt og fortsetter:

- I forhandlingene vil styrking av demokrati, rettsstat og antikorrupsjon være sentrale prioriteringer. Vi ønsker også å videreføre arbeidet for sivilsamfunnet.

- Gledelig

Sett med norske øyne, erklærte Huitfeldt da hun debatterte viktige EU- og EØS-spørsmål i Stortinget på tirsdag, er det gledelig at EU ser ut til å handle mer kraftfullt enn tidligere. Samtidig uttalte hun at Norge vil fortsette å innta en klar holdning overfor både Ungarn og andre land i spørsmålet om demokrati- og rettsstatsutvikling.

Seinere i stortingsdebatten sa Huitfeldt at det er klart at demokrati- og rettsstatsutvikling er høyere på dagsorden nå, og at Norge er i dialog med EU om dette.

- Før så vi større grad av koordinering fra blant andre Polen og Ungarn i disse spørsmålene. Nå kan vi si at Ungarn på en måte står i en særstilling, mens Polen i det siste har lagt mer vekt på å samarbeide med europeiske land. Men det gjenstår å se hvilke innenrikspolitiske konsekvenser dette får i Polen.

FORDØMMER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt fordømmer handlingene til Sergej Lavrov og Russland. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer

Brev fra Støre

Tidligere i år kunne Dagbladet melde at Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gratulerte Ungarn-statsminister Viktor Orban med valgseieren, til tross for bekymringer knyttet til demokratiutviklingen i Ungarn. Den gang avviste Ungarns regjering all form for kritikk av demokrati- og rettsstatsutviklingen i landet.

«Ungarn har alltid respektert europeiske verdier og har alltid handlet i tråd med forventningene til en rettsstat. Men vi forventer at også Brussel-institusjonene vil etterleve dem!», uttalte den ungarske regjeringen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer