Grunnbrudd tok Kolsåsbanen

Politiet klødde seg i hodet på Gjønnes søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag formiddag klødde politiet seg i hodet da de så hva som hadde skjedd på Gjønnes stasjon ved Bekkestua i Bærum.

Flyttet flere meter

Over natta hadde stasjonen og perrongen flyttet seg flere meter.

- Det er store ødeleggelser. Jernbanelinja er flyttet på og det er store sprekker i betongelementene. Der ser ut som det har vært en eksplosjon, samtidig som det ikke finnes noe krater eller fysiske merker som ville ha vært der hvis det var en eksplosjon. Vi har til og med ringt jordskjelvsenteret, men det har ikke vært jordskjelv, sa operasjonsleder Linda Grandalen ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no i går.

Naboen utløste grunnbrudd

Så kom geologene til stedet og rettet søkelyset mot naboen, Jernbaneverket. De hadde nemlig lagret store mengder fyllmasse på nabotomta til Gjønnes stasjon.

I dag er mysteriet så godt som løst.

- Vi har ikke fått endelig bekreftelse. Men alt tyder på at deponiet på nabotomta har beveget seg, noe som har ført til jordras på flat mark, sier informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo T-banedrift AS til Dagbladet.no.

MYSTISK: Et grunnbrudd på nabotomta førte til at Gjønnes stasjon flyttet seg flere meter natt til søndag. Leserfoto
MYSTISK: Et grunnbrudd på nabotomta førte til at Gjønnes stasjon flyttet seg flere meter natt til søndag. Leserfoto Vis mer

Han forteller at Jernbaneverket kommer til å kjøre bort fyllmassen som har blitt oppbevart på nabotomta.

Ny befaring i dag

Jernbaneverket bekrefter at det var et grunnbrudd på tomta som bokstavelig talt tok Kolsåsbanen. Dette skjedde trolig mellom klokken ett og tre natt til søndag, skriver Jernbaneverket i en pressemelding.

Tyngden av steinmassene førte til at grunnen ved siden av deponiet ble presset opp. Over en strekning på 50 meter ble perrongen og skinnegangen løftet opp til tre meter. Skinnegangen på det ene sporet ble nærmest stående på høykant.

- Vi leier det aktuelle området av Bærum kommune til å mellomlagre tunnelmasser. Basert på forutgående beregninger var det fastsatt at området kunne fylles opp med inntil tjue tusen kubikkmeter, og det var hittil deponert om lag femten tusen. Vi er derfor overrasket over det som har skjedd, og vi vil nå sette oss ned sammen med vår rådgiver og gjennomgå hva årsaken kan være, sier utbyggingssjef Harald Nikolaisen i pressemeldingen.

I dag vil det være en ny befaring på området.

- Mandag formiddag avholder vi en ny befaring med fagfolk og representanter fra Oslo Sporveier, hvor vi vil planlegge framdriften på de videre arbeidene. Vårt utgangspunkt er å utbedre de oppståtte skadene raskest mulig, sier Nikolaisen.

Grunnbrudd tok Kolsåsbanen