Grunneier forurenset drikkevann

En privat grunneier i Øvre Eiker kommune koblet sin private drikkevannskilde til det kommunale vannledningsnettet, og tilførte dermed drikkevannet koliforme bakterier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunneierens lovbrudd i forrige uke har ført til at 400 husstander i Vestfossen nå advares mot å drikke vann fra springen.

Sammenkoblingen av de to vannkildene tilført drikkevannet bakteriene som kan gi oppkast og diaré. Vannverket i kommunen vurderer å gå til erstatningssøksmål mot personen som på eget initiativ foretok sammenkoblingen.

- Det dreier seg i beste fall om brudd på plan- og bygningsloven, opplyser daglig leder for Øvre Eiker kommunale vannverk, Frode Leret Andersen.

Han vil ikke si noe mer konkret om søksmålet før de har fått de praktiske problemene med drikkevannet ut av verden. Andersen har selv vært i kontakt med mannen som uten løyve, gikk teknisk til verks på kommunens vannledning:

- Han er svært lei seg og nedbrutt etter det som har skjedd.

Medisinsk faglig rådgiver i kommunen, Arne Kummen, er oppgitt over at privatpersoner kan gjøre noe så tankeløst.

- Det tragiske her er at drikkevannet har vært et sterkt satsingsområde for kommunen i mange år. At norsk vann generelt holder høy kvalitet er en myte, sier Kummen, som nå ber kommunen om å klore vannet.

Vannverket regner med at det vil ta omtrent en uke før springvannet kan drikkes.