KAN HA SKAPT KOLLAPSEN: - Jeg mener at det er en svakhet ved konstruksjonen av brufundamentet, sier grunneier Bjørn Hundstad om brukollapsen i går ettermiddag. Han tror likevel at bulldoseren han hadde leid inn, som ses i den røde sirkelen, kan ha utløst kollapsen. Foto: Peder Gjersøe
KAN HA SKAPT KOLLAPSEN: - Jeg mener at det er en svakhet ved konstruksjonen av brufundamentet, sier grunneier Bjørn Hundstad om brukollapsen i går ettermiddag. Han tror likevel at bulldoseren han hadde leid inn, som ses i den røde sirkelen, kan ha utløst kollapsen. Foto: Peder GjersøeVis mer

Grunneier tror han kan ha utløst bru-kollapsen

- Det ville skjedd uansett om ikke lenge, sier Bjørn Hundstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunneier Bjørn Hundstad priser seg lykkelig over at det ikke gikk liv da Skjeggestadbrua på E18 i Holmestrand kollapset i et jordskred mandag ettermiddag.

Etterpå har han måttet tåle et kritisk søkelys for ikke å ha søkt kommunen om tillatelse til å fylle på masse med en bulldoser like ved bru-fundamentet.

- Kan ha vært dråpen - Hva i all verden gjør den doseren der? sa Fredrik Olsen til Dagbladet kort etter bru-kollapsen. Olsen driver med mekanisk hobbyarbeid i en låve drøyt 100 meter fra der masser gled ut og rev med seg en brupillar.

Nå viser det seg at det var grunneier Bjørn Hundstad som hadde leid inn en bulldoser for å heve terrenget for å forenkle driften av en golfbane.

- Det kan ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over, men det ville uansett skjedd om ikke lenge, sier Hundstad til Dagbladet.

Omtrent 40 personer i biler måtte evakueres fra brua, men ingen personer ble skadet. Derimot er skadene på brua betydelige, og E18 vil være stengt i lang tid der hvor kollapsen skjedde.

- Behøver ikke søke Mens kommunen i følge Tønsbergs Blads nettutgave har gjort det klart at nærmest ethvert inngrep i området ville kreve en søknad, er Hundstad av en helt annen oppfatning.

- Vi grunneiere kan heve eller senke landskapet med flere meter uten å søke, sier han til tb.no.

Dette fastholder han overfor Dagbladet.

- Det vil overraske meg om dette er et søknadspliktig tiltak, sier han.

Hundstad sier at han ikke har ant at det var kvikkleire i området, som han overtok i 2001-02 i forbindelse med utbyggingen av E18.

- Men myndighetene har jo vært klar over det, sier han.

- Konstruksjonssvakhet Hundstad sier at hendelsen selvsagt har vært ubehagelig, men mener ansvaret uansett ikke ligger hos ham selv.

- Jeg mener at det er en svakhet ved konstruksjonen av brufundamentet, i tillegg til at det ikke er tatt hensyn til at det er kvikkleire der, sier han.

Nå er han mest av alt glad for at ingen kom til skade.

- Jeg er veldig glad for at dette ble avdekket på et tidspunkt med liten trafikk, sier han til Dagbladet.