Grunneierne vant i Strasbourg

Slår fast at deler av tomtefesteloven strider med menneskerettighetskonvensjonen.

 BEGYNTER HER: : Én av de tre prinsippsakene rundt tomtefesteloven, som ble behandlet i Høyesterett i 2007, har sitt utspring her, i sameiet Øvre Ullern Terrasse i Oslo.
Illustrasjon: Leif Hamnes, Klar Tale / SCANPIX
BEGYNTER HER: : Én av de tre prinsippsakene rundt tomtefesteloven, som ble behandlet i Høyesterett i 2007, har sitt utspring her, i sameiet Øvre Ullern Terrasse i Oslo. Illustrasjon: Leif Hamnes, Klar Tale / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) har slått fast at deler av tomtefesteloven strider mot menneskerettighetskonvensjonen, melder NTB.

Sakens kjerne er paragraf 33 i tomtefesteloven.

Paragrafen har bestemmelser som gir festere av tomt til bolig eller fritidshus rett til å kreve festet forlenget på samme vilkår som før - uten begrensning i tid.

Domstolen i Strasbourg kan i realiteten overprøve Høyesterett, fordi Norge er folkerettslig forpliktet til å rette seg etter dommen fra Strasbourg.

- Dommen i Strasbourg er et sjokk for landets 300 000 tomtefestere, sier styreleder Olaf Solberg Hansen i Tomtefesterforbundet til NTB. Han forventer at staten anker dommen til EMDs storkammer. Avgjørelsen kan tvinge Stortinget til å endre tomtefesteloven slik at grunneiere får anledning til å justere festeavgiften opp når gamle kontrakter løper ut og skal fornyes. - Avgjørelsen kan få enorme konsekvenser for mange av landets tomtefestere. Mange kan bli nødt til å selge boliger og hytter med store tap, sier Solberg Hansen til NTB.
(NTB)