- Grunnen over gruvene er fortsatt i bevegelse

Sprekken er blitt større i løpet av dagen. Gruvedirektøren: - Vi flytter ikke.

 GRUVEDIREKTØR OG GEOLOG:  Olav Bakke har registert flere bevegelser i ioverflaten siden gruvedriften ble stengt for seks år siden. Men han har ingen planer om å flytte entreprenørvirksomheten som ligger i i de samme lokalene. Foto: Sylvia Otervik.
GRUVEDIREKTØR OG GEOLOG: Olav Bakke har registert flere bevegelser i ioverflaten siden gruvedriften ble stengt for seks år siden. Men han har ingen planer om å flytte entreprenørvirksomheten som ligger i i de samme lokalene. Foto: Sylvia Otervik.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sprekken i asfalten er blitt større i løpet av dagen, og går i ring rundt et område på om lag 200 meter.

Det kan bety at «taket» over et tomt gruverom har sunket i terrenget.

Politiet ved rassperringen i Bleikvasslia opplyser til Dagbladet i formiddag at to husstander nå er evakuert.

Politiet bekrefter at beboerne i tre av de fem  avsperrede husene kan flytte hjem igjen.

 GRUVETAK SYNKER:  Grunnen over gruvetakene i Bleikvasslia er fortsatt i bevegelse og sprekken er blitt større i løpet av dagen. Foto: Marianne Hanssen Oksfjellelv / NTB Scanpix.
GRUVETAK SYNKER: Grunnen over gruvetakene i Bleikvasslia er fortsatt i bevegelse og sprekken er blitt større i løpet av dagen. Foto: Marianne Hanssen Oksfjellelv / NTB Scanpix. Vis mer

Det var klokka 07.19 i morges at sjefen i gruveselskapet varslet politiet om at grunnen hadde sunket 20-30 centimeter i terrenget langs en sprekk i gruveområdet.

- Fortsatt i bevegelse Geolog kommer i morgen.

I en pressemelding ved 12.30-tiden skriver stabsjef Roar Tøgersen i Helgeland politidistrikt at «grunnen fortsatt er i bevegelse».

- Flere ganger Grunnen over de gamle gruverommene i Bleikvasslia har sunket med noen få centimeter flere ganger siden den ordinære gruvedriften ble lagt ned for seks år siden.

Direktør Olav Bakke i Bleikvassli Gruber bekrefter overfor Dagbladet at det ligger tomme gruverom og gruveganger i et sammenhengende område under de sju-åtte dekarene som plutselig sank i løpet av natta.

Det er en rekke «lommer» under terrenget som er mellom 4-5 og 8-10 meter høye.

- Det hadde skjedd noe mer - Da jeg kjørte på jobb ved 07-tida i morges, skjønte jeg på sprekken under asfalten i veibanen at det hadde skjedd noe mer enn de vanlige, små senkningene, sier Bakke til Dagbladet.

 I MORGES:  Sprekken like etter at den ble oppdaget i morges. Foto: Sylvia Otervik.
I MORGES: Sprekken like etter at den ble oppdaget i morges. Foto: Sylvia Otervik. Vis mer

Siden den tradisjonelle gruvedriften ble lagt ned i 1997 på grunn av vanninntrengning og ras i gruvene, har selskapet Blekivassli Gruber drevet videre som tunnelentreprenør med kontorer, verksted og lager i de gamle gruvebygningene.

Selskapet har nå et 30-talls ansatte og innleide i jobb med kraftverks- og veitunneler flere steder i landet.

Ikke Kiruna Gruvedirektøren, som selv er utdannet geolog, frykter ikke at det gamle guvesamfunnet i Hemnes i Nordland skal bli et nytt Kiruna.

Sentrumsbyggelsen i den langt større gruvebyen øst i Sverige skal flyttes fordi gruvene har underminert hele byen.

- Vi har ingen planer om å flytte virksomheten selv etter det som har skjedd nå. Endringer i grunnen over gamle gruveområdet som her, går veldig sakte. Det er fjellgrunn sammensatt av glimmer, skimmer og gneis under her, sier geologen og direktøren.

 HEMNES KOMMUNE I NORDLAND:  Bleikvasslia er et tradisjonsrikt gruvesamfunn ved Røsvatnet. Skejrmdump: Google Maps.
HEMNES KOMMUNE I NORDLAND: Bleikvasslia er et tradisjonsrikt gruvesamfunn ved Røsvatnet. Skejrmdump: Google Maps. Vis mer

Han tok selv kontakt med de som har hjemme i huset som ligger næmest raskanten, om lag 20 meter unna. De fire andre husene i denne bybyggelsen ligger ytterligere 50-60 bak i terrenget.

Evakuering Gruvedirektøren tror ikke det blir aktuelt å evakuere mer av bebyggelsen i Bleikvasslia, som ligger flere hundre meter unna.

Men det blir uavhengige geoleoger og teknisk etat i Hemnes kommune som tar den avgjørelsen.

Siden gruvenedleggelsen i 1997, har det vært flere forsikringskonflikter, som bunner i grunnforholdene i området etter gruvedriften.

- Disse sakene er avklart, sier direktør Olav Bakke til Dagbladet. 

 EVAUKERT:  De to beboerne i dette huset i Bleikvasslia får ikke flytte hjem før etter at geolog og Hemnes kommune har vurdert forholdene. Foto: Sylvia Otervik.
EVAUKERT: De to beboerne i dette huset i Bleikvasslia får ikke flytte hjem før etter at geolog og Hemnes kommune har vurdert forholdene. Foto: Sylvia Otervik. Vis mer