Grunnkurs om vern

Kulturvandalisme skyldes uvitenhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VERNEVERDIGE BYGNINGER

er høvla ned i Norge. Eller de har forfalt så lenge at de simpelthen måtte rives. Og vips kom en verdifull tomt i stedet. Kulturminner er blitt skaltet og valtet med og omgjort til inntektsgivende formål. Kultur har ikke stått øverst på politikernes dagsorden.

Mesteparten av fortidas og nåtidas vandalisme skyldes mangel på kunnskap.

Det må også være bakgrunnen for at Kvinneklinikken i Oslo nå risikerer å bli solgt av staten til boligformål innenfor Pilestredet Park på det gamle Rikshospitalets område. Kvinneklinikken (arkitekt I.H. Hjorth i 1914) ble Nord-Europas flotteste fødeklinikk. Den representerer både arkitektur- og kvinnehistorie.

HADDE DET EKSISTERT

et minimum av kulturbevissthet hos våre myndigheter, hadde aldri noe slikt kunnet skje. Stiftelsen Nasjonalt Medisinsk Museum arbeider for å redde Kvinneklinikken for at den kan bli et nasjonalt museum og kunnskapssenter for helse. Norge er selvfølgelig det eneste landet i Europa som ikke har noe tilsvarende av størrelse. Men staten synes i sin griskhet etter penger at det er viktigere med noen ekstra millioner i statskassa enn at kultur- og arkitekturhistorien ivaretas. En av hovedstadens signalbygninger kan ende som husrom for rikfolk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer