FHI:

- Grunnlag for å vurdere vaksinestrategien

Foreløpige resultater fra vaksineringen i Israel tyder på at vaksinen reduserer spreding. FHI-direktør Camilla Stoltenberg mener nyheten gir grunnlag for å vurdere den norske vaksinestrategien på nytt.

- GOD NYHET: Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier FHI har hatt troen på at vaksinene reduserer smittespreding, og at de nå vil gå gjennom detaljene fra Israel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
- GOD NYHET: Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet sier FHI har hatt troen på at vaksinene reduserer smittespreding, og at de nå vil gå gjennom detaljene fra Israel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge helsemyndighetene i Israel har tre millioner mennesker fått første dose med coronavaksinen, mens 1,8 millioner kan skilte med dose nummer to.

Av vaksinerte personer over 60 år har bare 531 av 750 000 testet positivt for covid-19, ifølge helsemyndighetene, skriver NTB.

At bare 0,07 prosent av de vaksinerte har blitt smittet, tyder med andre ord på svært lite smitte blant de vaksinerte og at vaksinen reduserer smittespredning.

Vil gjennomgå på nytt

Direktør Camilla Stoltenberg i FHI sier til NRK Nyhetsmorgen at instituttet hele tida har hatt tro på at vaksinene kan redusere spredning, og kaller det en «veldig god nyhet at dette nå er bekreftet».

- Og så gleder jeg meg til å se detaljene i det, sier folkehelsedirektøren til kanalen.

Flere, deriblant Oslo-byråd Raymond Johansen, har lenge pekt på at FHI bør endre strategi fra å fordele vaksiner likt til Norges kommuner, til å prioritere områder med høyt smittetrykk.

Til det svarer Stoltenberg:

- At det nå er dokumentert reduksjon av smittespredningen, gjør at vi kommer til å gå gjennom på nytt de modellene for å vurdere dette. Det er ikke slik av vi under enhver omstendighet mener det er feil å skjevfordele, men slik vi har sett hittil er det best å sikre de som er mest utsatt - altså at de eldste og de med risikofaktorer, får vaksine tidlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer