Grunnlag for samarbeid

Statsministerens årlige redegjørelse for rikets tilstand er ett av de nye tiltakene for å bringe Stortinget mer på banen i den politiske debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går innledet statsminister Bondevik for andre gang til denne debatten, og etter interessen å dømme har stortingspresidenten oppnådd mye av sin hensikt. Men så er vi kanskje også på randen av en regjeringskrise.

  • Vi fikk selvsagt ikke noe svar på hvordan regjeringen vil håndtere utgangen av gasskraftsaken om et par uker. Men Bondevik inviterer til samarbeid med Arbeiderpartiet om de nye forslagene til miljøvennlige kraftverk. Han har åpenbart ennå ikke gitt opp håpet om å dreie resultatet så mye i miljøvennlig retning at han kan forsvare å ta ansvaret for det.
  • Det mest slående i debatten var likheten mellom Bondeviks og Jens Stoltenbergs hovedinnlegg. Dette var debuten for den nye parlamentariske lederen for vårt største parti. Stoltenberg la i likhet med Bondevik stor vekt på fordelingspolitikken. I vår kommer viktige skatte- og avgiftssaker samt utjamningsmeldingen til behandling i Stortinget. Regjeringen og Arbeiderpartiet har et felles grunnlag i slike saker som må føre til samarbeid.
  • Stoltenbergs debuttale vil ikke bli husket for sitt innhold. Den var i stor grad en oppsamling av selvfølgeligheter. Men i replikkvekslingene viste han sine kvaliteter, og høynet temperaturen i debatten. Her hamret han løs på regjeringens udugelighet og mangel på styringsevne, og hevdet at vi har en enestående svak regjering. Da mente han neppe Bondeviks smale støtte i Stortinget. Men det er et paradoks at Stoltenberg samtidig sier Arbeiderpartiet ikke har planer om å danne regjering. Hvis regjeringen Bondevik er en ulykke for landet og vårt styringssystem, slik Stoltenberg hevder, må han nærmest ha plikt til å kaste den snarest mulig. I stedet ber han Bondevik om å fortsette og svelge det ene nederlaget etter det andre. Her har Stoltenberg et forklaringsproblem, og det kom han ikke unna i går kveld.