SER ENDRING: Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, mener de amerikanske soldatene på norsk jord innebærer en grunnleggende endring i norsk forsvarspolitikk. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SER ENDRING: Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, mener de amerikanske soldatene på norsk jord innebærer en grunnleggende endring i norsk forsvarspolitikk. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Amerikanske soldater i Norge

– Grunnleggende endring i norsk forsvarspolitikk

Direktøren ved Institutt for fredsforskning (PRIO) mener ordningen med amerikanske soldater i Norge er «en grunnleggende endring» i norsk forsvarspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble det klart at Norge starter en prøveordning der 330 amerikanske marinesoldater skal drive det som beskrives som «rotasjonsbasert trening» på Værnes i Trøndelag. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker at det ikke er snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge.

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken mener likevel at det å tillate fremmede styrker over så lang tid på norsk jord ikke er en videreføring av norsk forsvarspolitikk, melder NRK.

– Det er definitivt en grunnleggende endring i norsk forsvarspolitikk, sier Harpviken.

– Dette er nokså åpenbart et svar på den forverrede sikkerhetssituasjonen og det forverrede forholdet til Russland. (NTB)