Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grunnlegger av kontroversiell Youtube-kanal dømt til fengsel etter bombestunt

Politiet advarer: - De risikere å bli skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av mennene bak Storbritannias største Youtube-kanaler som utfører sosiale eksperimenter, er dømt til ni måneder i fengsel.

Det etter at gruppen iscenesatte et ran på et kunstgalleri, og skremte tilfeldige personer på gata med en tikkende koffert.

I retten erkjente mannen at han har vært med å planlegge og utføre stuntene.

Risikerer å bli skutt Kanalen, som er kjent for å lage skjult kamera-videoer som skal skape reaksjon hos folk, har nesten 700 000 følgere på Youtube, og deres sosiale eksperimenter er sett over 188 millioner ganger.

Stuntet utført på nasjonalgalleriet ved St Martin's Place nær Trafalgar Square i London, ble filmet i juli i fjor. Det viser et iscenesatt ran, hvor gruppen utløser en alarm og plukker med seg malerier iført strømper på hodet. I videoen kan man se vettskremte mennesker løpe ut av galleriet.

Ifølge BBC har politiet tidligere advart gruppen mot å utføre slike stunt, og fortalt dem at de kan risikerer å bli skutt.

Under et annet stunt som ble utført i september, kan man se en medlemmene kaste en tikkende koffert foran bena på en tilfeldig forbipasserende.

Stuntet beskriver de som en hyllest til en fjorten år gammel gutt, som ble arrestert og utvist fra skolen sin etter at han hadde laget en klokke som ble forvekslet med en bombe. Hendelsen, som fant sted i Texas, nådde riksmediene i USA og ble et hett tema i sosiale medier hvor lærere og politi ble anklaget for rasisme.

- Kan skape et offentlig tillitsproblem Halvdan Haugsbakken er forsker ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, og jobber blant annet med sosiale medier og internettkultur.

Han beskriver gruppen som en en form for grasrotbevegelse, hvor medlemmene har som mål å kaste lys på samfunnsutfordringer.

- De setter radikale virkemidler i bruk, noe myndigheter og politi har en tendens til å se på som en sivil ulydighet, sier han til Dagbladet.

Sosiale eksperimenter, hvor tilfeldige mennesker utsettes for ulike iscenesatte situasjoner, er utbredt i USA.

Haugsbakken påpeker at slike stunts kan være med på å skape mistillit i det offentlige rom om de slår ut feil.

- Det kan oppstå et offentlig tillitsproblem ved gjentakelse. Det vi ser her er ikke et isolert eksempel, men en utbredt form for å bruke sosiale medier på som har vært der lenge.

- Urettferdig dom En talspersoner for Youtube-kanalen beskriver dommen som «urettferdig».

Han viser til en episode som skjedde under innspillingen av actionfilmen «The Foreigner» i London, med blant andre Jackie Chan og Pierce Brosnan på rollelista.

Flere hadde ikke registrert at innspillinga skulle finne sted, noe som dermed førte til terrorfrykt blant publikum i området da en buss ble sprengt i lufta.

- De forskjellsbehandler små og store produksjonsselskaper. Den hendelsen skapte mer frykt for flere personer enn det våre stunt gjør.

Han forsvarer stuntene de utfører med at det øker folks bevissthet rundt vanskelige temaer, og at de trenger en «oppvekker».

Hele Norges coronakart