Grunnlovsdomstol behandler Milosevic-utlevering

Jugoslavias grunnlovsdomstol behandler i dag spørsmålet om utlevering av tidligere president Slobodan Milosevic. Men regjeringen i Serbia skal ha besluttet å utlevere Milosevic uansett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia har tiltalt Milosevic for krigsforbrytelser i Kosovo og har forlangt ham utlevert. Den jugoslaviske grunnlovsdomstolen skal ta stilling til om et regjeringsdekret om samarbeid med krigsforbryterdomstolen er lovlig og i samsvar med grunnloven.

Milosevics forsvarere hevder at en utlevering av den tidligere presidenten til domstolen er et brudd på grunnlovens forbud mot utlevering av jugoslaviske borgere. Tilhengerne av utlevering svarer at det vil være lovlig fordi det er snakk om utlevering til en FN-institusjon, ikke en fremmed makt.

Regjeringen i Serbia mener en utlevering bør skje uansett hva grunnlovsdomstolen bestemmer, fordi det er Jugoslavias plikt å opptre i samsvar med Sikkerhetsrådets forpliktende vedtak, og fordi grunnlovsdomstolens medlemmer stort sett ble utnevnt av Milosevic-regimet og derfor er partisk.

- Vi har ingen rett til å ignorere den internasjonale krigsforbryterdomstolens krav, sier Cedomir Jovanovic, et framtredende medlem av DOS-alliansen som styrer Serbia.

I et møte onsdag skal DOS-lederne derfor ha besluttet å utlevere Milosevic uansett hva domstolen kommer fram til, sa den serbiske visestatsminister Zarko Korac.

Men president Vojislav Kostunica skal være av den oppfatning av grunnlovsdomstolens syn veier tungt.

(NTB-Reuters)