Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Grunnlovsfedrenes verste mareritt

Donald Trump vil etter alle solemerker stilles for riksrett.

MARERITT: Donald Trump er grunnlovsfedrenes mareritt, heter det i rapporten Representantenes hus slapp mandag. REUTERS/Tom Brenner
MARERITT: Donald Trump er grunnlovsfedrenes mareritt, heter det i rapporten Representantenes hus slapp mandag. REUTERS/Tom Brenner Vis mer

Mandag offentliggjorde Representantenes hus i Kongressen rapporten som begrunner hvorfor de mener Donald Trump bør stille for riksrett.

Den 658 sider lange rapporten danner grunnlag for tiltalebeslutningen som ble vedtatt i justiskomiteen 10. desember, og den vil trolig bli vedtatt av et samlet Representantenes hus onsdag.

- Mareritt

Rapporten er delt i fire forskjellige deler. Den første delen handler om hvordan etterretningskomiteen har etterforsket saken mot Trump.

Den andre deler tar for seg hvordan riksrettssaker er beskrevet i grunnloven.

I den tredje delen går de inn i detaljene av det som er selve anklagen mot Donald Trump, at han skal ha misbrukt sin stilling ved å presse en utenlandsk statsleder til å etterforskere sin politiske rival.

«President Trump har virkeliggjort grunnlovsfedrenes verste mareritt. Han har misbrukt sin stilling ved å oppfordre og presse en sårbar nasjon til å påvirke det neste presidentvalget i USA, ved å sabotere en politisk motstander og støtte en tilbakevist konspirasjonsteori framsatt av vår motstander Russland», heter det i rapporten, ifølge NBC News.

Ifølge CNN er ikke dette en spesielt frisk påstand, for grunnleggerne skal ha vært besatt av tanken på at utenlandske makter skulle påvirke amerikanske valg eller debatter.

GIKK HARDT UT: Donald Trump møtte pressen på Det ovale kontor fredag. Der gikk han hardt ut mot riksretts-prosessen mot ham. Video: CNN Vis mer

- Uten presedens i historien

På slutten av forrige uke ble det kjent at demokratene vil tiltale Trump å ha misbrukt sin stilling ved å presse Ukraina til å granske hans fremste rival Joe Biden, og for å ha hindret Kongressens gransking ved å nekte sine medarbeidere å samarbeide.

«Andre presidenter har anerkjent sin plikt til å gi Kongressen informasjon under disse omstendigheter. President Trumps blokkering, derimot, var kategorisk, vilkårlig og uten presedens i amerikansk historie», heter det i rapporten.

«Riksrettsbløffen er den største svindelen i amerikansk politikks historie», lyder meldingen fra presidenten etter at rapporten ble sluppet.

Justiskomiteen, der demokratene har flertall, mener Trump bør tiltales for maktmisbruk og for å ha motarbeidet Kongressens forsøk på å komme til bunns i saken.

Demokratene har flertall i Representantenes hus, og det ventes derfor at beslutningen om å stille presidenten for riksrett vil få flertall.

Det er ventet at avstemningene om de to tiltalepunktene vil skje på onsdag, mens det på tirsdag blir avholdt et møte der retningslinjene for debatten blir avklart.

En eventuell riksrettssak vil foregå i Senatet, antakelig i januar. Der har republikanerne flertall, og siden det kreves to tredels flertall for å få en fellende som, så regnes det som svært usannsynlig at president Trump blir avsatt.

Telefonsamtale

Hele saken startet som kjent med den meget omtalte samtalen mellom Trump og Ukrainas nyvalgte president Volodomyr Zelenskyj 25. juli i år.

Demokratene mener at Trump under samtalen presset Zelenskyj til å starte korrupsjonsetterforskning mot hans politiske motstander Joe Bidens sønn, Hunter, som har sittet i styret i et ukrainsk gasselskap.

Donald Trump mener samtalen var «perfekt» og benekter at han har gjort noe galt.

Republikanerne i Representantenes hus mener det ikke er ført gode nok bevis for at Trump må framstilles for riksrett.