GRUNNLOVEN SPLITTER VENSTRE: Venstres mann i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Abid Raja, vil ikke vedta et moderne norsk språk i Grunnloven jubileumsåret. Det setter sinnene i kok internt i Venstre, som nå er delt i spørsmålet. Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn er en av de fire i Venstres gruppe som vil gå inn for at Grunnloven blir skrevet på begge skriftspråk og på et moderne norsk. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GRUNNLOVEN SPLITTER VENSTRE: Venstres mann i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Abid Raja, vil ikke vedta et moderne norsk språk i Grunnloven jubileumsåret. Det setter sinnene i kok internt i Venstre, som nå er delt i spørsmålet. Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn er en av de fire i Venstres gruppe som vil gå inn for at Grunnloven blir skrevet på begge skriftspråk og på et moderne norsk. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Grunnlovspråket splitter Venstre

Venstre er delt i synet om Grunnloven skal få ny språkdrakt til jubileet 17.mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Stortinget forhandles det nå på spreng for å komme fram til en løsning om hva slags språkdrakt Grunnloven skal ha.

Ikke flertall for noe nytt I går ble det klart at det ikke er to tredjedels flertall for noen av de foreslåtte oppdaterte språkversjonene av Grunnloven som foreligger. I stedet ser det ut til at Høyres Michael Tetzschner kan få viljen sin. Det vil si at Grunnloven blir i en språkdrakt anno 1903, men at de nye paragrafene på menneskerettighetene kan komme inn i loven på et mer moderne norsk.

Ap's Jette Christensen varslet i Dagbladet i går at de rødgrønne vil kjempe til siste slutt for å gi folket en ny Grunnlov i jubileumsgave 17.mai.

Men så langt vil verken Frp, som arbeider for en eldre språkløsning utarbeidet av Finn-Erik Vinje, eller de rødgrønnes moderne språk på både bokmål og nynorsk (Graver-utvalgets innstilling), få stort nok flertall. De rødgrønne med De Grønne på laget trenger 40 stortingsrepresentanter til for å få gjennomslag, slik grunnlovsendringer krever.

Venstre splittet I sin komitéinnstilling i går gikk Venstres Abid Raja sammen med Høyre. Men nå viser det seg at han langt i fra har med seg hele stortingsgruppa i ryggen.

Etter det Dagbladet får opplyst er det totalt fem av ni representanter i Venstre, som sammen med Abid Raja, vil stemme mot en ny språkdrakt til Grunnloven nå. Mens de fire ni resterende Venstre-representantene gjerne vil Grunnloven i en ny og moderne språkdrakt på både bokmål og nynorsk.

- Vi kommer til å stemme delt i Venstre, vi har åpnet opp for det. Det er uenighet innad i gruppa, sier Sveinung Rotevatn til Dagbladet.

Også Venstres nestleder Terje Breivik skriver på Twitter at han er en av dem som vil ha en ny og moderne språkdrakt.
Vil ha to versjoner Selv har han vært skeptisk til språklige endringer en stund, først og fremst av juridiske grunner. Men når jussekspertene bedyrer at Graver-utvalgets versjoner på bokmål og nynorsk ikke vil by på problemer, ser ikke Rotevatn noen grunn til å la være.

- Da er det helt kurant at vi har en grunnlov på moderne norsk, på bokmål og på nynorsk. Det er viktig å vise at de to skriftspråkene er likestilt. I tillegg synes jeg det er et svært avgjørende demokratisk poeng at folk kan lese Grunnloven sin og forstå den. Når det nå er gjort et godt og grundig arbeidet med å få den oversatt, ser jeg ikke noen grunn til at vi skal la være, sier han.

- Aldri forseint å snu Unge Venstre-lederen er skuffet over Venstres stortingsgruppe.

MINDRE ENDRINGER: Sammen med Høyre og KrF har Venstres Abid Raja gått inn for å bevare mest mulig av det såkalte 1903-språket som i dag preger den norske Grunnloven. Det synet deler han med bare halvparten av sin egen stortingsgruppe. Her med kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Martin Kolberg (Ap). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MINDRE ENDRINGER: Sammen med Høyre og KrF har Venstres Abid Raja gått inn for å bevare mest mulig av det såkalte 1903-språket som i dag preger den norske Grunnloven. Det synet deler han med bare halvparten av sin egen stortingsgruppe. Her med kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Martin Kolberg (Ap). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det er synd at Venstre ikke ønsker en fornyelse av språket i Grunnloven. Vi ønsker at de skal gå for Graver-utvalgets forslag til både en versjon på moderne nynorsk og en på moderne bokmål. Et liberalt parti skal stå på barrikadene for endring og fornying. Det er rart at man i stedet går inn for en arkaisk versjon av Grunnloven, sier Tord Hustveit.

- Det er aldri for seint å snu, sier han om Abid Raja og de andre i Venstres stortingsgruppe. Jeg håper Venstre kan greie å samle seg for Graver-utvalgets forslag. Særlig for Venstre som nynorskparti burde vi nå gripe anledningen, sier han.

FRYKTER UTFALLET: Ap's Jette Christensen frykter det ikke blir noe av at Stortinget gir Grunnloven tilbake til det norske folk i en moderne språkdrakt på 200- årsdagen 17.mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FRYKTER UTFALLET: Ap's Jette Christensen frykter det ikke blir noe av at Stortinget gir Grunnloven tilbake til det norske folk i en moderne språkdrakt på 200- årsdagen 17.mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer