Grunnlovspråket splitter Venstre

Venstre er delt i synet om Grunnloven skal få ny språkdrakt til jubileet 17.mai.

GRUNNLOVEN SPLITTER VENSTRE: Venstres mann i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Abid Raja, vil ikke vedta et moderne norsk språk i Grunnloven jubileumsåret. Det setter sinnene i kok internt i Venstre, som nå er delt i spørsmålet. Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn er en av de fire i Venstres gruppe som vil gå inn for at Grunnloven blir skrevet på begge skriftspråk og på et moderne norsk. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GRUNNLOVEN SPLITTER VENSTRE: Venstres mann i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Abid Raja, vil ikke vedta et moderne norsk språk i Grunnloven jubileumsåret. Det setter sinnene i kok internt i Venstre, som nå er delt i spørsmålet. Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn er en av de fire i Venstres gruppe som vil gå inn for at Grunnloven blir skrevet på begge skriftspråk og på et moderne norsk. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På Stortinget forhandles det nå på spreng for å komme fram til en løsning om hva slags språkdrakt Grunnloven skal ha.

Ikke flertall for noe nytt I går ble det klart at det ikke er to tredjedels flertall for noen av de foreslåtte oppdaterte språkversjonene av Grunnloven som foreligger. I stedet ser det ut til at Høyres Michael Tetzschner kan få viljen sin. Det vil si at Grunnloven blir i en språkdrakt anno 1903, men at de nye paragrafene på menneskerettighetene kan komme inn i loven på et mer moderne norsk.

Ap's Jette Christensen varslet i Dagbladet i går at de rødgrønne vil kjempe til siste slutt for å gi folket en ny Grunnlov i jubileumsgave 17.mai.

Men så langt vil verken Frp, som arbeider for en eldre språkløsning utarbeidet av Finn-Erik Vinje, eller de rødgrønnes moderne språk på både bokmål og nynorsk (Graver-utvalgets innstilling), få stort nok flertall. De rødgrønne med De Grønne på laget trenger 40 stortingsrepresentanter til for å få gjennomslag, slik grunnlovsendringer krever.

Venstre splittet I sin komitéinnstilling i går gikk Venstres Abid Raja sammen med Høyre. Men nå viser det seg at han langt i fra har med seg hele stortingsgruppa i ryggen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer