Grunnstøting kan gi sildeforurensning

Det kan bli nødvendig å dumpe 430 tonn sild i havet utenfor Bremanger i Sogn og Fjordane, etter at fiskebåten «Polarbas» grunnstøtte ved Langevengjen ved 05-tiden natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag ettermiddag var båten ennå ikke dradd av grunnen, og det ble vurdert å dumpe lasten.

- Båten står bom fast. Det ser ut til å bli vanskelig å dra båten av skjæret. Det ser også ut til å bli vanskelig å losse over lasten i en annen båt. Det er vanskelig å komme nær «Polarbas». I tillegg er det en del vind i området, opplyser politifullmektig Knut Broberg i Fjordane politidistrikt.

Miljøsak

Det er uvisst om båten greier å kvitte seg med nok last til at den kan trekkes av grunnen, eller om det blir nødvendig å dumpe hele eller deler av lasten for å gjøre båten lettere.

- Dersom store kvanta sild havner i havet kan det bli et forurensningsproblem. Silda vil råtne etter hvert og forurense havet. Miljøvernmyndighetene er varslet om saken, forteller Broberg.

- Dersom dumping blir aktuelt, kan det føre til erstatningsansvar til rederen til «Polarbas», framholder han.

Båten er også lastet med 130 kubikkmeter med RSC-vann, avfallsvann fra fisk.

- Det er vel naturlig å dumpe vannet før silda, det er mindre forurensende, mener Broberg.

Har det bra

Mannskapet på 10 befinner seg fremdeles om bord i snurperen, men skal ifølge Hovedredningssentralen for Sør-Norge være i god behold.

- Dersom båten ligger lenge nok og rir på steinene er det bare et tidsspørsmål før det blir hull i den. Selv om dette skulle skje har mannskapet tilgang til lettbåter. De kan lett evakueres dersom det blir nødvendig, understreker redningsleder Bjørn Magnussen.

(NTB)