Grunnstøtt skip kan brekke

Hovedredningssentralen frykter at lasteskipet som står på et skjær utenfor Tromsø kan brekke. To helikoptre er på stedet og vil forsøke å redde vekk mannskapet på 26. Flere helikoptre og skip er på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De to første helikoptrene ankom i 14.30-tida stedet hvor lasteskipet har grunnstøtt. Et tredje måtte tanke drivstoff på Andøya, men var ventet ved hvert øyeblikk.

- Mannskapet er fortsatt om bord og vi har to helikoptre der. Det er alt vi vet foreløpig, sier pressetalsmann Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge i Bodø.

Skrekkscenariet er at det 215 meter lange lasteskipet skal knekke der det står på et skjær fire nautiske mil fra land. Det skal ikke være last om bord.

- Det finnes en mulighet for at skipet kan knekke slik det står. Det er umulig å si hvor stor sannsynligheten er eller hva konsekvensene blir, sier Mortensen til Dagbladet.no.

Fire skip på vei

Dersom skipet brekker, vil ikke bare mannskapet være i fare - sjøen vil bli forurenset av olje og eventuelle andre utslipp fra lasteskipet.

I tillegg til helikoptrene fra Banak, Bodø og Hammerfest, er fire skip på vei. Det er kystvaktskipet Lofothav og redningsskøytene Oscar Tybring, Hjelm Waage og Reidar von Koss. De er ventet å ankomme klokka 15.15, 17.30 og 19.00. Det siste skipet har ikke lagt ut fra havn i Tromsø ennå.

- Vi er i kontakt med den grunnstøtte lastebåten, men vi vet ikke hvor mannskapet er fra eller hvorfor båten har grunnstøtt, opplyser Mortensen.

Han opplyser at det er nordvest bris, smul sjø og oppholdsvær på stedet.

Tilstanden til mannskapet er ikke kjent.

Får ikke fatt i rederiet

- Mannskapet skulle til å evakuere båten, men de bestemte seg for å bli om bord. Den tar inn vann, men er etter forholdene stabile, sier redningsleder Kjell Johansen ved Hovedredningssentralen.

Han vet ikke hvor lasteskipet var på vei eller hvor det kom fra.

- Vi har problemer med å finne ut av dette. Rederiet er heller ikke å få tak i, opplyser Johansen til Dagbladet.no.

Registrert i Kypros

Den 215 meter lange båten heter John R. og er Kypros-registrert. Den grunnstøtte nordvest for Rebenesøy ved Tromsø like før klokka 13.

- Vi fikk nødmeldinga klokka 12.53 via Bodø Radio, og satte umiddelbart i gang et stort apparat, sier Sten Rune Nicholaisen ved Hovedredningssentralen.

Bodø Radio dirigerer denne typen nødtrafikk, og det er de som har hatt direktekontakt med lasteskipet. Forsvaret bidrar med helikopter og kystfartøyet Lofothav.

- Det vil være framme i 15-tida, opplyser pressetalsmann John Espen Lien ved Forsvarskommandoen i Nord-Norge.

Fartøyet ligger vanligvis i havn i Sortland.

Dagbladet.no følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer