Grunnstøtt skip kan være i ferd med å synke

Det grunnstøtte fryseskipet «Green Ålesund» har gått ned. Det er registrert en del mer utslipp av olje etter at skipet sank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skipet la seg kraftig over på sida og sank ved 15-tida, etter å ha ligget på Stølsholmen i hele dag. Pressetalsmann Torstein Svelland i Det interkommunale utvalget for akutt forurensning (IUA) opplyser at de vurderer å stenge hele Bleivika ved å koble sammen lenser og dra dem over sundet utenfor havaristen. Problemet kan være at olja trekker sørover.

- Vi vet ennå ikke hvor dypt båten har sunket, eller om den kan ha blitt dratt utover. Vi arbeider med å se hvor olja lekker ut, sier Svelland til NTB.

Det blåser kraftig i området, men vinden skal løye etter klokka 18.

Det er slått hull i minst to bunkerer i fryseskipet. Oljen kan føre til store lokale skader, og det ble fredag arbeidet med å legge ut lenser for å begrense forurensningen.

Det er ennå ikke kjent hvor mye olje som lekker ut fra skipet. IUA håper at oljesølet skal begrense seg til Bleivika nord for Haugesund.

Men det er slått full miljøalarm i Haugesund, og Statens forurensningstilsyn forbereder seg på at store mengder olje skal skylle inn over land.

- Båten har slått hull i bunntankene. Vi snakker om 450 tonn bunkersolje inklusiv smøreolje og gassolje. 450 tonn kan bli en del tilgrising, sier Torstein Svelland i IUA til NTB.

- Sammenlignet med de store oljekatastrofene er dette lite. Lokalt kan det bli store skader, men det vil nok ikke bli snakk om en oljekatastrofe, sier operasjonsleder Tom Hansen i Statens forurensningstilsyn til NTB.

Det blåser kraftig fra nord i området. Været kan gjøre det vanskelig å legge ut lenser.

- Vindretningen vi har nå er litt gunstig. Det er en vik her, og vi håper at oljen skal holde seg i Bleivika slik at vi får begrenset skadene, sier Svelland.

(NTB)