Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grunnstøtte med 1,79 i promille - frikjent

Med en alkoholpromille på 1,79 sovnet skipperen ved roret og sendte frakteskipet på grunn i Gisundet ved Lenvik i Troms. Men fordi han ikke snøvlet eller sjanglet ble han frikjent for promilleføring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 59 år gamle skipperen fra Vestlandet hadde stått på vakt i fem timer da det 56 meter lange frakteskipet gikk på grunn i desember i fjor. I Senja tingrett innrømmet skipperen å ha drukket alkohol både kvelden før vakta, og mens han var på vakt, skriver Nordlys.

«Det forhold at tiltalte sovnet av på vakt kan ikke utover enhver rimelig tvil tilskrives alkoholinntaket. Det kan like gjerne tilskrives trøtthet eller søvnmangel. Tiltalte har ikke hatt noen av de klassiske tegn på beruselse, slik som ustø gange, snøvlende tale eller svømmende øyne», heter det i dommen.

I motsetning til førere av biler, fritidsbåter og passasjerbåter er det ikke satt noen promillegrense for førere av større skip. Her holder det ikke for politiet å påvise høy promille, hvis ikke de også kan bevise at føreren faktisk er så beruset at han ikke kan utføre jobben skikkelig. Og det mener altså Senja tingrett at politiet ikke klarte å bevise i dette tilfellet, til tross for at skipperen sovnet ved roret, grunnstøtte, luktet alkohol og blåste blodrødt i alkometeret da politiet kom om bord.

NTB