STORE MATERIELLE SKADER: Jordskjelvet i Italia har episenter på land, og det oppsto ikke særlig dypt nede i jordoverflaten. Det betyr gjerne at det kan blir store skader, ifølge jordskjelvobservatoriet NORSAR på Kjeller. Foto: AFP/SCANPIX
STORE MATERIELLE SKADER: Jordskjelvet i Italia har episenter på land, og det oppsto ikke særlig dypt nede i jordoverflaten. Det betyr gjerne at det kan blir store skader, ifølge jordskjelvobservatoriet NORSAR på Kjeller. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Grunt jordskjelv førte til store ødeleggelser

Italia blant Europas mest utsatte land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Italia er blant områdene i Europa som er mest utsatt for jordskjelv. Jordskjelvet som rammet Italia i dag, ble også registrert i Skandinavia og på Svalbard, ifølge jordskjelvobservatoriet NORSAR på Kjeller.

Jordskjelvet er målt til hele 6,3 på Richter-skalaen og hadde sitt episenter 85 kilometer nordøst for Roma.

- Det er et stort jordskjelv med senter inne på land i Italia. Det er snakk om et grunt jordskjelv, og det er alvorlig, sier seismolog Tormod Kværna ved jordskjelvobservatoriet til Dagbladet.no.

Det betyr at skjelvet var nær overflaten, rundt 2 km dypt. Det kan føre til store ødeleggelser. I tillegg hadde det sitt episenter på land, som gir de kraftigste skjelvene i motsetning til episenter i sjøen.

I Europa er det Italia, Hellas og Tyrkia som er mest utsatt for jordskjelv. De seneste i Italia skjedde i 2002, da byen San Giuliani di Puglia sør i Italia ble rammet av et jordskjelv der mer enn 20 personer omkom. I 1997 døde 13 personer da et kraftig jordskjelv rammet det sentrale Italia, ifølge BBC.

I regionen Abruzzo var det også et kraftig jordskjelv i 1915, der minst 120 000 personer ble påvirket av ødeleggelsene.

Ifølge Kværna er det kompliserte geologiske årsaker til at Italia er av de mest jordskjelvrammede områdene i Europa.

- Det har med platebevegelsene på jorden å gjøre, og det er også et variert terreng i landet. Dessuten har det jo vært flere jordskjelv i området, noe som indikerer at det er et aktivt område, sier seismologen.

Det er allerede registrert flere etterskjelv i samme område og vi forventer at dette vil fortsette, skriver jordskjelvobservatoriet på sidene jordskjelv.no.

Mer info også hos European-Mediterranean Seismological Centre.

KART: jordskjelv.no/NORSAR
KART: jordskjelv.no/NORSAR Vis mer