Grunt jordskjelv førte til store ødeleggelser

Italia blant Europas mest utsatte land.

STORE MATERIELLE SKADER: Jordskjelvet i Italia har episenter på land, og det oppsto ikke særlig dypt nede i jordoverflaten. Det betyr gjerne at det kan blir store skader, ifølge jordskjelvobservatoriet NORSAR på Kjeller. Foto: AFP/SCANPIX
STORE MATERIELLE SKADER: Jordskjelvet i Italia har episenter på land, og det oppsto ikke særlig dypt nede i jordoverflaten. Det betyr gjerne at det kan blir store skader, ifølge jordskjelvobservatoriet NORSAR på Kjeller. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Italia er blant områdene i Europa som er mest utsatt for jordskjelv. Jordskjelvet som rammet Italia i dag, ble også registrert i Skandinavia og på Svalbard, ifølge jordskjelvobservatoriet NORSAR på Kjeller.

Jordskjelvet er målt til hele 6,3 på Richter-skalaen og hadde sitt episenter 85 kilometer nordøst for Roma.

- Det er et stort jordskjelv med senter inne på land i Italia. Det er snakk om et grunt jordskjelv, og det er alvorlig, sier seismolog Tormod Kværna ved jordskjelvobservatoriet til Dagbladet.no.

Det betyr at skjelvet var nær overflaten, rundt 2 km dypt. Det kan føre til store ødeleggelser. I tillegg hadde det sitt episenter på land, som gir de kraftigste skjelvene i motsetning til episenter i sjøen.

I Europa er det Italia, Hellas og Tyrkia som er mest utsatt for jordskjelv. De seneste i Italia skjedde i 2002, da byen San Giuliani di Puglia sør i Italia ble rammet av et jordskjelv der mer enn 20 personer omkom. I 1997 døde 13 personer da et kraftig jordskjelv rammet det sentrale Italia, ifølge BBC.

I regionen Abruzzo var det også et kraftig jordskjelv i 1915, der minst 120 000 personer ble påvirket av ødeleggelsene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer