Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Antifa

Gruppa alle snakker om. Dette er Antifa

Det startet med kampen mot Mussolini og Hitler. Nå omtaler USAs president Antifa som en terrororganisasjon.

- TERRORISTER: En sortkledd og kamuflert demonstrant til angrep på et vindu i Santa Monica i California i pinsehelgen. Ifølge president Donald Trump en tilhgenger av terroristbevegelsen Antifa. Foto: Warrick Page, Getty Images/AFP/NTB Scanpix.
- TERRORISTER: En sortkledd og kamuflert demonstrant til angrep på et vindu i Santa Monica i California i pinsehelgen. Ifølge president Donald Trump en tilhgenger av terroristbevegelsen Antifa. Foto: Warrick Page, Getty Images/AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- USA vil erklære Antifa som en terrororganisasjon, skrev president Donald Trump søndag 31. mai på sin Twitter-konto 81 millioner følgere.

I løpet av kort tid hadde posten mottatt over 800 000 likerklikk.

Men hvem er egentlig Antifa, gruppen som ifølge Trump har vært en ledende årsak til voldelige sammenstøt under politiske demonstrasjoner gjennom flere år?

- Paraplybetegnelse

The Guardian omtaler Antifa som en «nyttig paraplybetegnelse for et bredt spektrum av individer på ytre venstre, eller med anarkistiske tendenser. Begrepet i seg selv betyr simpelthen antifascist».

Antifa er løst organiserte aksjonsgrupper som etter eget utsagn tar sikte på å bekjempe fascisme, rasisme, sexisme og fremmedfiendtlighet ved hjelp av direkte aktivisme.

De har ingen ledere eller medlemslister, og er organisert i uavhengige, lokale «celler», skriver The New York Times.

Sentralt i cellenes felles ideologiske grunnlag er ideen om at det er legitimt å bruke vold mot fascister, rasister og høyreekstreme.

FLAGG: Det sorte og røde flagget forbindes med flere anarkistiske bevegelser, deriblant Antifa. Bilde tatt under demonstrasjonen i Oslo fredag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLAGG: Det sorte og røde flagget forbindes med flere anarkistiske bevegelser, deriblant Antifa. Bilde tatt under demonstrasjonen i Oslo fredag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Argumentet er at militant antifascisme i sin natur er selvforsvar, på grunn av den historisk dokumenterte volden fascisme medfører, spesielt mot marginaliserte grupper, sier historiker Mark Bray til The New York Times.

Bray, som er forfatteren av boka «Antifa: The Antifascist Handbook», har selv fått kritikk for å ta bevegelsen i forsvar.

Ifølge den frivillige organisasjonen Anti-Defamation League kom Antifa for alvor i amerikanernes søkelys etter Unite the Right-rallyen i Charlottesville i 2017, hvor angivelige medlemmer konfronterte høyreekstreme demonstranter som ropte rasistiske og antisemittiske slagord.

Ingen ID i det offentlige rom, maskering i sort fra hjelm til fotsåle under konfrontasjoner og kryptert kommunikasjon er gjennomgangsmelodi.

- Terrorister

Det er ikke første gang den amerikanske presidenten omtaler Antifa som terrorister. Den samme beskjeden kom fra presidenten i fjor høst etter sammenstøt mellom ytre venstre- og ytre høyre-aktivister i Portland i vestkyststaten Oregon.

Det ble imidlertid med trusselen. Nå har president Trump utpekt «terroristene» i den antifascistiske bevegelsen på ytre venstre som hovedansvarlige for de verste opptøyene i USA på denne siden av år 2000.

Ifølge blant andre faktasjekknettstedet Factcheck.org ser det heller ikke ut til at Trump vil kunne følge opp trusselen i framtiden. Det skyldes blant annet at Antifa ikke er en organisasjon i tradisjonell forstand.

I tillegg omfatter loven som tillater føderale myndigheter å erklære grupper for terrorister er begrenset grupper fra utlandet. USA har nemlig ingen lov om terrorisme innenfor landets grenser, skriver The New York Times.

Antifascistisk Aksjon

Nettstedet Filter X, som driver med undersøkende journalistikk om ekstremisme i Norge, skrev i 2018 at norske «venstreekstremister» kan knyttes til minst ni voldshendelser. Antifa-miljøet ble trukket fram i tilknytning til tre av disse.

I 2012 fikk en autonom celle av Antifascistisk Aksjon i Bergen kritikk etter at en anonym aktivist lot seg intervjue av NRK. Han omtalte høyreekstreme som «legitime mål for vold».

Det fikk flere til å reagere .

- Det er egentlig fascistiske metoder de bruker. I et demokrati løser vi konflikter via dialog, og ikke via vold. Det motsatte fører til redsel, vold og at dette konflikten eskalerer, sa forsker Ragnhild Bjørnbekk ved Politihøgskolen til NRK den gangen.

Det eneste navnet som går igjen i den organiserte aktiviten, er Graeme Atkinson - britisk journalist som koordinerer nettvirksomheten mellom antifascistiske organisasjoner i Europa.

Han jobbet tidligere som redaktør for det britiske kommunistpartiet og er bidragsyter i det svenske magasinet Expo.

OGSÅ LONDON: En gruppe med Antifa-symboler aksjonerer utenfor Hellas' ambassade i London i mars i år i protest med den greske håndteringen av naboer i øst som har rømt fra krigen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
OGSÅ LONDON: En gruppe med Antifa-symboler aksjonerer utenfor Hellas' ambassade i London i mars i år i protest med den greske håndteringen av naboer i øst som har rømt fra krigen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

- Kategorisk imot fascisme

Den norske grupperingen Antifascistisk Aksjon ble grunnlagt i 1994 med dype røtter i Blitz-miljøet i Oslo. Navnet figurerer gjerne i tilknytning til begrepet, men navnet Antifa brukes også om andre grupper med antifascistisk agenda.

Antifascistisk Aksjon i Norge beskriver på nettsidene til det okkuperte huset Blitz:

- Vi stiller oss kategorisk imot den fascistiske bevegelsen, høyrepolitikk og nasjonalisme. I kampen mot fascisme er ingen verktøykasse for liten. Vi bruker de metoder vi mener fungerer best i situasjonen og ønsker ikke å låse oss til et fast handlingsmønster.

De forteller i mer generelle vendinger hvem de er:

- HERREGUD: Flere politifolk er skutt og/eller påkjørt i separate hendelser en rekke steder i USA. Reporter: Emilie Rydning. Video: Twitter / Dagbladet TV Vis mer

- Vi er sosialister og feminister. Vi ser oss som en del av arbeiderbevegelsen, og en part i kampen for sosialisme, feminisme og for skrives rettigheter.

Historiske røtter

Bakgrunnen for stiftelsen Antifaschistische Aktion i 1932 under det tyske kommunistpartiet, var framveksten av fascisme i Italia fra 1920-tallet under diktator Benito Mussolini.

GRÅTER: Politisjefen i St. Louis, John Hayden Jr gråter etter at fire politifolk ble skutt under demonstrasjoner natt til tirsdag. Vis mer

Året etter ble organisasjonen forbudt og bannlyst av Adolf Hitlers nasjonalsosialistiske parti i Tyskland.

Etter krigsår i undergrunnen var Antifa en sovende bevegelse fram til 1980-årene og den kalde krigen til Berlin-muren falt i 1989.

I USA ble enkelte Antifa-grupper etablert på 1980- og 2000-tallet, i Minneapolis og Portland. Det var etter Donald Trumps valgseier i 2016 at Antifa skjøt fram i et helt annet omfang der.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!