Antifa

Gruppa alle snakker om. Dette er Antifa

Det startet med kampen mot Mussolini og Hitler. Nå omtaler USAs president Antifa som en terrororganisasjon.

- TERRORISTER: En sortkledd og kamuflert demonstrant til angrep på et vindu i Santa Monica i California i pinsehelgen. Ifølge president Donald Trump en tilhgenger av terroristbevegelsen Antifa. Foto: Warrick Page, Getty Images/AFP/NTB Scanpix.
- TERRORISTER: En sortkledd og kamuflert demonstrant til angrep på et vindu i Santa Monica i California i pinsehelgen. Ifølge president Donald Trump en tilhgenger av terroristbevegelsen Antifa. Foto: Warrick Page, Getty Images/AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- USA vil erklære Antifa som en terrororganisasjon, skrev president Donald Trump søndag 31. mai på sin Twitter-konto 81 millioner følgere.

I løpet av kort tid hadde posten mottatt over 800 000 likerklikk.

Men hvem er egentlig Antifa, gruppen som ifølge Trump har vært en ledende årsak til voldelige sammenstøt under politiske demonstrasjoner gjennom flere år?

- Paraplybetegnelse

The Guardian omtaler Antifa som en «nyttig paraplybetegnelse for et bredt spektrum av individer på ytre venstre, eller med anarkistiske tendenser. Begrepet i seg selv betyr simpelthen antifascist».

Antifa er løst organiserte aksjonsgrupper som etter eget utsagn tar sikte på å bekjempe fascisme, rasisme, sexisme og fremmedfiendtlighet ved hjelp av direkte aktivisme.

De har ingen ledere eller medlemslister, og er organisert i uavhengige, lokale «celler», skriver The New York Times.

Sentralt i cellenes felles ideologiske grunnlag er ideen om at det er legitimt å bruke vold mot fascister, rasister og høyreekstreme.

- Argumentet er at militant antifascisme i sin natur er selvforsvar, på grunn av den historisk dokumenterte volden fascisme medfører, spesielt mot marginaliserte grupper, sier historiker Mark Bray til The New York Times.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer